Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verplichte verwijdering klimop zijmuur buren?

Mijn tuin grenst aan een zijmuur van het huis van mijn buurvrouw. Zij woont er ongeveer 15 jaar.
Voordat ik er kwam wonen, 25 jaar geleden, is er al één klimop geplant. Nu wil zij de muur laten isoleren. In hoeverre kan zij eisen dat ik de klimop moet verwijderen?
Bij de aankoop van haar huis heeft zij niet geëist dat de toen al aanwezige klimop moest worden verwijderd.

Het Nederlandse recht biedt mogelijkheden voor de buurvrouw om de verwijdering van de klimop te eisen. De wet stelt dat een eigenaar van een erf niet moet toestaan dat er vanuit zijn erf onrechtmatige hinder ontstaat voor aangrenzende percelen (artikel 5:37 BW). Als de klimop de buurvrouw hinder oplevert, bijvoorbeeld doordat zij haar huis niet kan isoleren, dan kan zij eisen dat je de klimop verwijdert.

Dan is er ook nog een regel die stelt dat bomen, heesters en heggen op een bepaalde afstand van de erfgrens moeten staan (artikel 5:42 BW). Deze afstand is meestal minimaal 2 meter voor bomen en een halve meter voor heggen en heesters, maar de plaatselijke verordening kan een kleinere afstand toestaan. Als de klimop te dicht bij de muur van de buurvrouw staat, kan zij ook op grond van deze regel eisen dat de klimop wordt verwijderd.

Bij de beoordeling van deze kwestie zijn ook nog andere factoren van belang, zoals de vraag of de buurvrouw eerder al eens heeft aangegeven dat zij geen problemen had met de klimop. Daarbij zou onderzocht moeten worden of zij op die manier afstand heeft gedaan van haar rechten. Mocht het tot een geschil komen, dan zou aan de rechter de taak zijn om de verschillende belangen tegen elkaar af te wegen.

Het is verstandig in dit geval om te proberen eerst samen met de buurvrouw een oplossing te vinden. Lukt dat niet, dan kan het wijs zijn om een jurist of advocaat in te schakelen. Het is mogelijk dat een jurist of advocaat op grond van alle specifieke omstandigheden tot een andere conclusie komt."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag