Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verplichte terugbetaling koop marktplaats?

Ik heb gisteren twee bedden senioren verkocht via marktplaats en in de advertentie de maat verkeerd weergegeven. Heb de maat van het bed opgegeven, 180 bij 210 en niet exact de maat van het matras. De koper heeft het gekocht voor 400 euro en heeft deze met mijn man gedemonteerd en de lengte maat wel opgenomen, maar niet de matras maat. Thuis gekomen komt hij erachter dat de matras maat van hun 90 is terwijl het bed 80 cm is.
Hij eist nu het hele aankoopbedrag van 400 euro terug. Heb met hem gebeld en aangeboden de bestaande matrassen te leveren, zijn nog als nieuw.

Dat wil hij echter niet en wil het geld terug. Hoe kan ik dit oplossen?

In een koopovereenkomst tussen consumenten onderling, ook wel een consumentenovereenkomst genoemd, zijn de regels rondom vragen zoals deze vaak iets minder strikt dan bij een koopovereenkomst tussen een bedrijf en een consument. Er zijn echter wel bepaalde juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

Eerst het aspect van de informatieplicht aan de kant van de verkoper. In een consumentenovereenkomst is het in principe de verantwoordelijkheid van de verkoper om de koper de juiste informatie te verstrekken over het product dat wordt verkocht. Echter is deze plicht in een onderlinge consumentenkoop niet zo strikt als bij een koop tussen een bedrijf en een consument. Bij een onderlinge consumentenkoop wordt van de verkoper verwacht dat hij belangrijke informatie verstrekt over waarvan hij op de hoogte is of hoort te zijn. Als het gaat om de maat van het matras, zou je kunnen beargumenteren dat dit een essentieel kenmerk van het product is, waarover de verkoper de koper had moeten informeren.

Anderzijds komt de onderzoeksplicht van de koper om de hoek kijken. De koper heeft volgens het Nederlands recht een bepaalde onderzoeksplicht, wat betekent dat de koper zelf ook verantwoordelijk is om zeker te stellen dat het product aan zijn of haar eisen voldoet. Als het gaat om de maat van een matras, zou je kunnen beargumenteren dat dit iets is dat de koper had moeten checken, bijvoorbeeld door de maat te meten of expliciet te vragen naar de afmetingen.

Of je verplicht bent om het geld terug te betalen, hangt af van de exacte omstandigheden van de casus. Als je als verkoper te kwader trouw was, of noodzakelijke informatie bewust hebt weggelaten, dan zou het kunnen dat je verplicht bent om het geld terug te geven. Aan de andere kant, als je als koper niet de benodigde maatregelen hebt getroffen om zeker te stellen dat het matras de juiste maat was, dan zou het kunnen dat je geen recht hebt op geldteruggave.

Uiteindelijk zal dit soort geschillen moeten worden opgelost door een rechtbank, waarbij de rechter alle feiten en omstandigheden van de zaak zal beoordelen. Het is daarom aan te raden om een juridisch adviseur of advocaat in de arm te nemen om je te helpen met je zaak.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag