Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verplicht verrichten werkzaamheden voor oude baas?

Met een arbeidsconflict per 1-12-23 uit dienst gegaan, heb zelf ontslag genomen. Oude baas kan op bijzondere manier niet bij zijn eigen geld van de bank. Vraagt mij om dit over te boeken naar een rekening waar hij wel bij kan. Ik heb nog bijna 4 maanden aan geld tegoed (vakantie-uren aflopen jaar, voorgaande jaren en overuren). Hier meerdere malen over gemaild maar tot op heden betaalt hij niet. Hij sommeert me nu om een bedrag over te boeken anders volgen er rechtsmaatregelen. Hij geeft aan dat dit los staat van de nog te betalen uren. Sta ik in mijn recht om niet over te boeken gezien ik al ruim een maand uit dienst ben?

Op basis van de informatie die je gegeven hebt, is mijn interpretatie van de situatie dat je niet meer in dienst bent bij je voormalige werkgever en dat je onderling een conflict hebt over betaling van opgebouwde vakantie- en overuren. Zijn verzoek om een bedrag over te maken lijkt los te staan van dit geschil.

Wettelijk gezien is er volgens het Nederlands arbeidsrecht geen verplichting voor een voormalige werknemer om op verzoek van de voormalige werkgever taken uit te voeren nadat het dienstverband is beƫindigd, tenzij dit anders is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of andere juridische documenten. Op het moment dat je uit dienst bent, stoppen in principe je verplichtingen richting de werkgever.

Wat betreft de betaling van vakantie- en overuren, heeft je voormalige werkgever de plicht om deze uren uit te betalen. Het niet betalen hiervan kan worden gezien als een wanprestatie, die juridisch aangevochten kan worden.

In jouw situatie raad ik je aan om juridisch advies in te winnen. Het kan een goed idee zijn om in gesprek te gaan met een jurist of advocaat om te zien welke stappen je kunt ondernemen en hoe je het best met de situatie om kunt gaan. Let op: dit is een algemeen advies en is geen vervanging voor specifiek juridisch advies. Er kunnen per situatie specifieke omstandigheden zijn die invloed hebben op de aanpak en uitkomst van jouw situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag