Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verplicht verrekening uren?

Ik heb een 36 uur contract van dinsdag tot en met zaterdag.
Nu gaan ze verhuizen en gaat de winkel 7 dagen per week open. Er wordt verwacht dat wij als team deze uren opvangen. Op zondag betekent dat je dan 5.5 u werkt en een andere dag daarvoor vrij krijgt (van 7.5 uur). Dat betekent dat je dus die week te weinig uren voor je contract maakt of je moet meer werken dan je contract uren. Mag dat zomaar of zijn ze verplicht die uren te verrekenen aan je? De zondag uren worden wel dubbel uitbetaald maar niet dubbel berekend in uren maar in geld. Kan dit zomaar? Er is in de optiek branche geen CAO.

In principe hangt dit soort situaties af van wat er in je arbeidsovereenkomst is opgenomen. Als niet specifiek in je contract staat welke dagen je moet werken, of als er enige flexibiliteit wordt gegeven over je werkdagen, kan het zijn dat de werkgever je mag vragen om ook op zondag te werken.

Wat betreft het werken op de zondag en de vergoeding daarvoor: als de zondag niet in je standaardwerkweek valt en deze wordt betaald als overwerk (tegen een hoger tarief), dan is het gebruikelijk dat deze uren niet worden verrekend als reguliere uren, maar als overuren.

In het algemeen, als je meer uren werkt dan in je contract staat, spreek je van overwerk. In Nederland is overwerk echter niet wettelijk geregeld, dus het hangt weer af van wat er in je arbeidsovereenkomst staat over hoe dit wordt vergoed. Als er geen specifieke overwerkregeling in je contract staat, worden deze uren normaal gesproken betaald tegen het normale uurloon.

In ieder geval zou ik je aanraden om de hulp van een jurist of advocaat in te roepen om jouw specifieke situatie te beoordelen omdat deze vraag erg afhankelijk is van de inhoud van jouw arbeidsovereenkomst.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag