Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verplicht rekening van anderhalf jaar geleden te betalen?

In september 2022 kreeg ik van een webshop voor het eerst bericht dat een betaling uit juli 2021 mislukt was. Door een fout in hun systeem was er iets misgegaan; het verzoek of ik alsnog de rekening kan betalen. Omdat ik in de veronderstelling was dat de rekening destijds gewoon betaald is, vroeg ik hen om bewijs. Dit konden ze niet aanleveren vanwege 'het defect in het systeem'. Als alternatief vroegen ze mij om aan te tonen dat ik de rekening destijds betaald heb. Dit zou gemakkelijk kunnen met een printscreen van de betaalde rekening. Dit voelt voor mij als de omgekeerde wereld: zij hebben een probleem en nu moet ik hen het tegendeel gaan bewijzen. Kunnen ze dit van me vragen en ben ik na 1,5 jaar nog verplicht de rekening te betalen (waarbij ik hen moet geloven op hun blauwe ogen)? Ik heb inmiddels een aanmaning ontvangen (betalen vóór 9 juni 2023), dus ik moet er nu wat mee doen. Alvast bedankt voor uw reactie

Goedemorgen,

In principe is een vordering in de meeste gevallen 5 jaar opeisbaar. De webshop kan u derhalve gedurende die periode aanspreken om het bedrag te voldoen. Indien u niet met een betaalbevestiging komt, zullen zij u aanmanen (hetgeen kennelijk al heeft plaatsgevonden). Vervolgens zal waarschijnlijk een procedure worden gestart om het bedrag via een gerechtelijke procedure van u te vorderen. Wél is het zo dat de webshop in dat geval als eisende partij zal moeten aantonen dat u niet heeft betaald. Blijkens uw verhaal zou dat weleens lastig kunnen worden.

Praktisch gezien heeft u er meer baat bij om het niet zo ver te laten komen en middels een aankoopbewijs/overboeking aan te tonen dat u heeft betaald, zodat een juridische procedure kan worden afgewend. Aangezien de rechter in geval van een rechtszaak een beslissing zal moeten nemen, bestaat altijd de kans (hoe klein ook) dat u in het ongelijk wordt gesteld. Dan zult u de kosten van de rechtszaak en de juridische kosten van de wederpartij moeten dragen. Indien u uw zaak nader wenst te bespreken, neem gerust vrijblijvend contact op.

Gr,

Dhr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag