Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verplicht plaatsing schutting aanpassen?

De gedeelde schutting op de erfgrens had verrotte palen en was aan vervanging toe. Begin oktober 2022 hebben wij dit mondeling besproken bij de buurvrouw (begin 20, dochter van de eigenaresse die niet in het huis woont). Zij gaf aan het ook gezien te hebben en dat het fijn was als wij het regelden. Zij zou het doorgeven aan haar moeder. Vlak voor het moment van plaatsen (16 november), hebben wij de dochter geappt wat ongeveer het plan was en een indicatie van de kosten. Ze reageerde positief op het uiterlijk en gaf aan dat ze met haar moeder zou overleggen over de kosten. Later stuurde ze dat de moeder contact met ons zou opnemen. Omdat wij de stijl en materialen gekozen hadden, wilden we het laten bij een vrijwillige bijdrage en niet per se een 50/50 regeling voor de kosten. Wij zijn daarom verder gegaan met de plaatsing.

Bij het plaatsen is eerst de bovenste plank van de schutting bevestigd. Dit was anders dan het plan. Vanwege de veranda die de eigenaresse 3 jaar geleden op de erfgrens gezet heeft suggereerde onze tuinman een schuine lijn. Hier waren wij erg blij mee want die veranda vinden we niet mooi en deze is bepalend voor ons zicht vanuit huis en tuin. De bovenste plank (en daarmee schuine lijn en hoogte) heeft ruim een week zo gezeten voor de schutting werd afgemaakt, in deze periode hebben wij niet gehoord dat de buren hier niet blij mee waren (hebben we ook niet naar gevraagd).

Vlak nadat de schutting geplaatst is, hebben we zelf contact opgenomen over de kosten omdat we nog niks gehoord hadden. Nu reageerde de buurvrouw fel, ze vond dat wij zonder overleg een lelijke schutting geplaatst hebben op haar grond en wil dat we aanpassingen doen. Die aanpassingen gingen over de hoogte (bij de veranda inderdaad te hoog; vanuit onze tuin 2,20 meter, maar haar tuin ligt lager) en met name de schuine lijn en ligging. De ligging is gelijk aan de vorige schutting dus wij hebben aangegeven dat liever niet aan te passen. Daarna heeft ze het kadaster de erfgrens laten inmeten (mochten wij niet bij zijn). Dat bevestigde dat de ligging bij de schuren goed is (en dat haar veranda op de erfgrens staat). Bij het huis staat de schutting iets meer aan haar kant (dat was bij de vorige schutting ook het geval), maar daar maakt ze (nog) geen punt van. Nu spelen de andere punten nog. Echter, ze geeft niet duidelijk aan na welke aanpassingen ze akkoord gaat met de schutting. Ook noemt ze steeds dat ze ons kan vragen de schutting op eigen grond te zetten of verwijst naar het juridisch loket om aan te geven dat we geen goede afspraken hebben gemaakt over het vervangen van de gedeelde schutting.

Wij vragen ons af wat onze rechten en plichten zijn:
- Moeten wij de schutting aanpassen? De eigenaresse heeft inderdaad geen duidelijk akkoord gegeven op de schutting. Vanwege de altijd prima relatie en het feit dat ze er niet woont hebben wij gedacht dat de reactie van dochter voldoende was en dat ze blij waren dat wij het oppakten. We hebben hier later onze excuses voor aangeboden, maar vinden wel dat zij ook een verantwoordelijkheid heeft omdat ze van te voren en tijdens de plaatsing niet heeft laten weten dat ze dingen anders wilde. Dit hebben we pas achteraf gehoord.
- Als we aanpassingen moeten doen, hoe zit het dan met de kosten? Ze heeft nu nog niks betaald. Wij willen eigenlijk niks veranderen als ze hier geen bijdrage aan levert. Bovendien geeft ze niet duidelijk aan wat ze wil en wanneer ze er wel akkoord mee is.
- Kan ze van ons eisen dat we de schutting op eigen grond zetten? En hoe zit het dan met haar veranda op de erfgrens? Deze is rond de drie meter hoog en hier heeft ze ons 3 jaar geleden bij de bouw niet over geïnformeerd of toestemming voor gevraagd. Wij hebben daar toen niks van gezegd omdat we de goede relatie wilden behouden, maar zijn er nooit blij mee geweest.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag