Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verplicht als particuliere verkoper gebreken auto te betalen?

als particulier verkochten wij onze auto aan een particuliere koper. De auto heeft nieuwe APK gekregen, voor verkoop. De koper wist dat autobanden vervangen moesten worden, daarom is de verkoopprijs gezakt. Nu heeft garage van koper bij bandenwissel geconstateerd dat er meer onderhoud nodig is. De koper wil ons deze kosten laten betalen. Ons was niets bekend over eventuele reparatie die de auto te wachten stond. De auto is van 2004, altijd keurig onderhoudsbeurten gehad. Koper dreigt met advocaat en wil alle kosten op ons verhalen.

Goedemiddag,

In principe dient u een deugdelijke auto te leveren bij de verkoop, ook als het om particulieren onderling gaat. Als eisende partij dient de particuliere koper aan te tonen dat de auto gebreken vertoonden die bij u bekend waren (of hoorden te zijn). Een indicatie daarbij is wanneer de gebreken zich hebben voorgedaan nadat de auto is verkocht. Ook heeft de koper een bepaalde mate van onderzoeksplicht. Denk aan het meenemen van een automonteur door de koper als de auto wordt verkocht.

Indien u ook kunt aantonen dat de auto altijd keurig is onderhouden, zal de kans van slagen van juridische stappen door de wederpartij waarschijnlijk niet kansrijk zijn. De bewijslast rust immers op de koper. Om een concreet antwoord te geven op uw rechtspositie, dienen alle feiten en omstandigheden eerst onderzocht te worden. Indien u uw zaak nader wenst te bespreken, kunt u altijd gerust vrijblijvend contact opnemen.

Gr,

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag