Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verouderd een Incasso rekening?

Op mijn 18de heb ik een keer stomme dingen gedaan waardoor ik slachtoffer was van een phishing situatie met telefoon abonnementen.
In 2011 ontving ik een incasso van 6000eur + ik heb toen een betalingsregeling getroffen 2011 en heb dit t/m 2016 uitgevoerd, tot het moment dat ik een brief kreeg vd Incasso bureau dat zij de uitspraak van de Hoge raad van bestuur aan het bestuderen zijn en tot die tijd de betalingsregeling op pauze stond. Ik heb ik 2017 en 2018 de status hiervan opgevraagd en ontving een brief terug dat dit nog steeds in behandeling was. Nu plotsering na 7 jaar ontvang ik een brief van het incasso bureau op 18 NOV 2023 dat ik nog een resterende bedrag van 1849,05eur dien te betalen. Ik heb hen gebeld en voor bezwaar moest ik een email sturen, dit heb ik zojuist gedaan.
Nu is mijn vraag ben ik uiteindelijk verplicht om dit bedrag te betalen of zijn zij verplicht om mij dit kwijt te schelden daar het inmiddels al verjaard is. daarnaast als zij niet 7 jaar de tijd hadden genomen om de uitspraak te bestuderen had ik dit 4 of 5 jaar geleden al afgelost kunnen hebben.
Indien zij tegen mijn bezwaar in gaan wil ik graag weten wat mijn rechten zijn zodat ik weet hoe ik hier op kan reageren en hoe ik hier mee om moet gaan.
Graag uw reactie

De verjaringstermijn voor dit soort schulden (overeenkomst betreffende een geldlening) is in beginsel vijf jaar volgens het Nederlands Burgerlijk Wetboek. Deze termijn begint te lopen vanaf het moment dat je opeisbaar bent, wat betekent dat het incassobureau de betaling van je kon eisen.

Het is echter mogelijk dat de verjaring is gestuit of verlengd. Een incassobureau kan de verjaring stuiten door bijvoorbeeld een aanmaning naar je te sturen of je expliciet te schrijven dat ze de verjaring stuiten. Als de verjaring is gestuit, dan begint er een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar te lopen.

Het is heel belangrijk om te controleren of deze stuiting op de juiste juridische manier is gebeurd. Als het bureau dit in de periode van 7 jaar niet heeft gedaan of verkeerd heeft gecommuniceerd, dan is het mogelijk dat de schuld inderdaad verjaard is.

Je hebt al een actie ondernomen door bezwaar te maken via de mail. Mocht het incassobureau niet openstaan voor je bezwaren, dan zou je mogelijk juridische stappen kunnen ondernemen. Dit is afhankelijk van de juridische beoordeling van de correspondentie en de eventuele stuiting van de verjaring.

Ik raad je aan om aan de hand van deze informatie zelf een inschatting te maken, en indien nodig de hulp van een jurist of advocaat te zoeken voor een gedetailleerde beoordeling van jouw situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk bedankt voor uw uitleg en reactie.
Kan ik u een kopie van de brief met u delen die ik toendertijd ontvangen heb en kunt u in de brief kijken of er expliciet instaat dat de verjaring word gestuit?
Naar mijn idee hebben zij dat niet zo vermeld in de brief maar ik heb er ook niet zo heel veel verstand van dus miss dat u dat wel kan concluderen als u het bekijkt.


Bedankt voor uw reactie, maar ik raad u aan hiervoor contact te zoeken met het Juridisch Loket of een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag