Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Vermogen en ziektewetuitkering

Ik heb sinds 2019 een ziektewetuitkering. Ik had tot 2022 spaargeld onder de vermogensgrens. Maar nu heb ik in 2022 een letselschadevergoeding gekregen waardoor mijn vermogen boven de vermogensgrens komt. Daarnaast is mijn inkomen in 2023 ineens hoger dan in 2022 omdat het UWV een nabetaling heeft gedaan (met terugwerkende kracht over 2 jaar) waardoor ook mijn inkomen één jaar boven de inkomensgrens komt. Met betrekking tot het inkomen zou ik eventueel een middeling kunnen aanvragen, echter dit kan pas na de definitieve vaststelling van de aangifte over 2023 (en zolang wacht mijn juridische noodzaak niet). Volgens mij hoeft dat ook niet, en gaat het bij juridische hulp bij laag inkomen over het inkomen van 2 jaar geleden en dus over 2022. Maar voor wat betreft het spaargeld zie ik nergens staan dat er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld een letselschade-uitkering die is uitbetaald, hierin zit bijvoorbeeld een schadevergoeding van gemaakte kosten. Het zou niet reëel zijn als dit wordt meegeteld als vermogen. Het is natuurlijk toch een andere uitbetaling dan bijvoorbeeld een loterij die je wint. Ik zie hier nergens uitgebreide info over, dus wil graag meer info. Ik heb namelijk op korte termijn een advocaat nodig en ik heb (nog) geen rechtsbijstand. Mijn inkomen was in 2022 26996 (jaaropgave), en mijn vermogen was dus in 2022 hoger dan € 31.747 (vermogensgrens juridische bijstand 2022) vanwege de letselschade-uitkering.

PS: ik wist niet welke categorie ik moest kiezen voor deze vraag. Omdat het een juridische vraag is heb ik voor justitie gekozen.

Reactie van de vraagsteller

ik wil even antwoorden op deze vraag. Ik heb deze vraag gesteld en ik heb, zodra ik de titel zag die jullie eraan hebben gegeven, meteen gebeld met de echtscheidingswinkel (telefoonnummer in Eindhoven) die mij beloofde dit te zullen aanpassen en mij ook beloofde dat een jurist mij zou contacteren. Is nog niet gebeurd. Mijn vraag ging dus niet over letselschade en ziektewetuitkering. Mijn vraag heeft te maken met de letselschadevergoeding - invloed op mijn vermogen en of dit dan qua rechtshulp (vwb vermogensgrens) van invloed is of dat de letselschadeuitkering niet wordt meegeteld in het vermogen. Heeft dus niets met de titel te maken. Jullie hebben voor zover ik heb gekeken geen andere manier om dit soort zaken aan te geven, dus probeer ik het op deze manier. Helaas nu al in het begin geen goede ervaring met rechtswinkel.nl Mvg



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag