Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verlies recht op WW-vergoeding bij werken in buitenland?

Ik werk als PhD onderzoeker voor een universiteit in loondienst, ik wil graag van december 2023 tot 1 april 2024 (wat ook de einddatum van mijn arbeidscontract is) aan mijn dissertatie werken in Marseille, Frankrijk. Ik werk niet voor een Franse werkgever en ben alleen in loondienst in Nederland, ook blijf ik ingeschreven op mijn Nederlandse adres waar ik ook iedere maand een week verblijf. Ik huur een vakantie-accommodatie in Frankrijk voor die maanden. Echter, mijn werkgever zegt dat ik mijn recht op WW vergoeding kan kwijtraken als ik in Frankrijk werk, klopt dit? Overigens ben ik ook op 50% ziekteverlof momenteel. Volgens de HR afdeling kan ik niet naar het buitenland verhuizen omdat ik dan mijn recht op sociale zekerheid kwijtraak volgens EG verordening, 833/2004 artikel 13 lid 1 sub a, maar klopt dit wel? Andere collega's van mij werkten tijdens de pandemie zonder problemen vanuit het buitenland en ik snap niet waarom dit voor mij anders is.

Het is een vrij complexe situatie en om helemaal zeker te zijn van je situatie, zou je toch een gespecialiseerde jurist of een advocaat moeten consulteren. Echter, ik kan op basis van je vraag een algemene toelichting geven.

De hoofdregel volgens de Europese regelgeving In Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels is dat je verzekerd bent in het land waar je werkt, ongeacht waar je woont. Er zijn enkele uitzonderingen, maar die lijken van toepassing op werknemers die gewoonlijk in meerdere landen werken, wat op jou niet van toepassing lijkt te zijn.

Je staat op het punt je huidige werk in Amsterdam af te ronden, maar je hebt gepland om tijdens de laatste paar maanden van je contract in Frankrijk te verblijven. Je bent niet van plan om in Frankrijk te werken voor een lokale werkgever, maar je wilt doorgaan met werken voor je huidige Nederlandse werkgever. Volgens deze informatie zou je normalerwijze onder de Nederlandse socialezekerheidswetgeving blijven vallen, omdat je in Nederland werkt.

Je situatie wordt verder gecompliceerd door het feit dat je op 50% ziekteverlof bent. Dit zou van invloed kunnen zijn op je mogelijkheden om naar het buitenland te reizen. Hoewel je hier niet concreet naar vroeg, kan het wel een relevante factor zijn in je overwegingen.

Natuurlijk is dit slechts een algemene toelichting op basis van de informatie die je hebt verstrekt. Dit is een complexe kwestie met veel variabelen en mogelijk andere relevante feiten die je niet hebt genoemd. Het is dan ook sterk aan te raden om gespecialiseerd juridisch advies in te winnen in deze kwestie.

Houd er ook rekening mee dat er ethische kwesties kunnen zijn rondom het werken vanuit het buitenland op ziekteverlof. Je mag uiteraard nergens misleidend zijn over je situatie. Het kan ook zijn dat je werkgever specifieke regels heeft over het werken vanuit het buitenland, die je moet volgen.

Het zou ook kunnen dat je werkgever een specifieke interpretatie heeft van de relevante Europese verordeningen die anders is dan de informatie die je hier hebt gekregen. Dit is iets waarover je met hen zou moeten praten en eventueel met een gespecialiseerde jurist of advocaat, die beter in staat zou zijn om de specifieke feiten van je situatie te interpreteren en deze te verbinden met de relevante wetten en regels.

Zorg er ten slotte voor dat je elke stap die je in deze situatie neemt, formeel documenteert, om eventuele misverstanden of problemen in de toekomst te voorkomen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag