Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verlaging salaris?

Door een functie wijziging ben ik nu opeens minder gaan verdienen. Mijn salaris werd bevroren omdat mijn salaris te hoog was voor de nieuwe functie. Nu een jaar na het bevriezen is mijn salaris opeens verlaagd. Mag mijn werkgever mijn salaris verlagen zonder mijn goedkeuring?

Het eenzijdig verlagen van het salaris van een werknemer is over het algemeen niet toegestaan. Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst worden afspraken gemaakt over verschillende arbeidsvoorwaarden. Een werkgever mag niet zomaar besluiten dat een werknemer bijvoorbeeld vanaf een bepaald moment nog maar de helft van zijn salaris krijgt uitbetaald.

Er is echter een uitzondering op deze regel. Volgens artikel 7:613 BW kan een werkgever gebruikmaken van een schriftelijke clausule in de arbeidsovereenkomst die hem de bevoegdheid geeft om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Met andere woorden, als er schriftelijk is vastgelegd dat de werkgever de arbeidsvoorwaarden mag wijzigen, dan mag de werkgever deze voorwaarden eenzijdig aanpassen. Het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden is alleen mogelijk als er een gerechtvaardigd 'zwaarwichtig belang' is. Volgens de wet moet dit belang dusdanig zwaarwichtig zijn dat het de schade aan het belang van de werknemer door de beoogde wijziging rechtvaardigt op basis van redelijkheid en billijkheid.

Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak nader te bespreken. U kunt mij bereiken op: info@dutchlawadvice.com

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag