Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verkoper aansprakelijk defecte cv-ketel?

Tijdens de overdracht stond de CV uit en gaf de verkoopmakelaar aan dat ze hiervoor iemand langs gingen sturen. Een week later komt de verkoopmakelaar hierop terug met het argument dat we obv 2 rapporten uit het biedportaal (nu offline) hadden moeten weten dat de cv afgekeurd was. Wij hebben deze rapporten echter nooit eerder gezien. Wel is er een bouwkundige keuring uitgevoerd, maar omdat het een oude sociale huurwoning was en de woning enkele maanden leeg stond, stond de cv ketel uit. Uit de bouwkundige keuring kwam daarom ook niets geks naar voren, behalve dat het een oude cv is die op termijn wel vervangen moet worden.
Wij zijn van mening dat verkoper verplicht is om alle gebreken die een normaal gebruik van de woning in de weg staan, aan ons als koper te mededelen (zoals ook staat in onze koopakte). Daaronder valt ook een niet-werkende verwarmingsinstallatie/cv-ketel. Verkoper (met inbegrip van het in opdracht van verkoper werkende makelaarskantoor hierna: 'de verkoopmakelaar') heeft ons nooit geïnformeerd over de defecte cv-ketel. Daarmee heeft verkoper dus niet aan haar mededelingsplicht voldaan en is zij in beginsel aansprakelijk voor de schade die wij als koper daardoor hebben geleden.
Tegelijkertijd rust op ons een onderzoek plicht. Daaraan hebben wij voldaan. Tijdens de bezichtiging is door onze aankoopmakelaar namelijk verteld dat de cv-ketel verouderd is en op termijn vervangen moet worden. De ketel naderde dus het einde van zijn levensduur, maar was geenszins defect. De cv-ketel was tijdens de bezichtiging uitgeschakeld, wat ons niet bevreemde gezien de woning al enkele maanden leegstond. Ook tijdens de bouwtechnische inspectie was de cv-ketel uitgeschakeld en bleek geen gebrek of defect.

Verder verklaart verkoper: "In biedportaal staan alle relevante technische rapporten en die stonden aangevinkt op “publiceren": Kopers hebben hun bod via biedportaal uitgebracht en hebben de technische rapporten kunnen inzien. Uit deze stukken heeft men tevens kunnen opmaken wat de technische staat van de installaties van de woning waren."
Wij hebben stukken ontvangen in een zip-bestand via een link. In dit zip-bestand waren technische rapporten over de staat van de installaties van de woning niet opgenomen. Wij beschikken nog over het originele, onbewerkte zip-bestand en kunnen het ontbreken van deze rapporten dus aantonen.
Een week na de levering van de woning heeft de verkoopmakelaar ons per mail twee pdf-bestanden toegezonden . Dit betreft rapporten van de 'veiligheidskeuring NEN8025' en de 'controle gas, water en cv' (hierna: 'de technische rapporten'), beiden uitgevoerd in opdracht van verkoper. Uit de technische rapporten blijkt inderdaad dat de cv-ketel defect is. De technische rapporten zijn echter, zoals hierboven al aangegeven, niet eerder met ons gedeeld.
Ook hebben wij, in overeenstemming met de feitelijke situatie, in de koopakte niet verklaard dat we de technische rapporten hebben ontvangen. En de werkende staat van de cv-ketel werd ook nog eens bevestigd door verkoper in het koopcontract. In artikel 2 onder g van het contract garandeert verkoper immers dat de technische installaties naar behoren werken.
Verkoper houdt voet bij stuk dat we de stukken wel hebben ontvangen en nemen dus geen aansprakelijkheid op zich. Hoe kijken jullie naar deze situatie?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag