Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Verkoop annuleren na allergie huisgenoot

We hebben een pup gekocht en binnen 24 uur helaas terug moeten brengen wan wege erge allergie. De particulier heeft de pup terug genomen. Ze komen later terug op terugbetaling als de pup is verkocht. Toch voelt dat niet goed. Mijn voorstel was 75 % terug te betalen. Hoe kijkt u hier tegen aan?

Het hangt sterk af van de individuele omstandigheden. Als het gaat om een bedrijfsmatige verkoper (bijvoorbeeld een fokker of dierenwinkel), dan kan er sprake zijn van een consumentenkoop en dan gelden er bijzondere regels. Over het algemeen is het zo dat erfelijke ziektes of gebreken die zich openbaren binnen een half jaar na de aankoop, verondersteld worden al bestaan te hebben ten tijde van de aankoop. Mogelijk zou de koop dan kunnen worden ontbonden.

Als de verkoper een particulier is, dan wordt er minder snel aangenomen dat de hond ten tijde van de aankoop al een gebrek had. Er geldt dan het beginsel \"gekocht zoals gezien\". Maar als de verkoper op de hoogte was van de allergische reactie en dit heeft verzwegen, of als er sprake is van een grove misleiding, dan zou de rechter de koop mogelijk kunnen ontbinden.

Het is absoluut aanbevolen om in een dergelijk geval juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde jurist of advocaat om alle nuances en mogelijkheden in uw specifieke situatie te begrijpen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag