Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Verjaring studieschuld DUO

Ik heb een vraag over een oude studieschuld bij DUO. Ik hoop dat u er even tijd voor heeft (het is een wat lang verhaal maar lukte me niet om in te korten).
Ik ben een Nederlander, 52 jaar en woon sinds 2001 in het buitenland (West Afrika). Ik heb daarvoor 3 jaar studiefinanciering in Nederland ontvangen (als lening). Ik heb me destijds uitgeschreven bij de gemeente Utrecht en de post ging naar het adres van mijn ouders (had ik doorgegeven). Mijn ouders zijn een paar jaar later verhuisd (ik vermoed echter dat ik dit niet heb doorgegeven / niet aan gedacht, maar geen kwade opzet).
2 of 3 x is op het oude adres van mijn ouders nog wel een draagkrachtformulier bezorgd en heb ik deze ingevuld met daarin gegevens van mijn buitenlandse inkomen en naam van buitenlandse werkgever (maar aangezien ik een klein inkomen had hoefde ik destijds nog niets terug te betalen).
Ik heb vervolgens tot 2019 geen post, email of telefoontje meer ontvangen hierover. Ik vermoedde dus dat het verjaard of kwijtgescholden was.
Ik woon al die tijd in het buitenland. Ben hier destijds getrouwd. Heb 2 kinderen.
In 2019 kreeg ik een email van DUO (die me blijkbaar gegoogeld hadden). Ze mailden niet op mijn persoonlijke mailadres maar dat van het reisbureau wat ik hier ter plaatse run.
In de mail houdt DUO zich op de vlakte en vraagt om mijn adres om ‘belangrijke info over mijn positie’ te kunnen sturen. Maar door even te googelen kwam ik erachter dat de betreffende dienst van DUO, oud studenten met openstaande lening opspoort. Ik schrok nogal want ik ging ervan uit dat het kwijtgescholden / verjaard zou zijn.
Na juridisch advies dat het verjaard zou zijn (zie hieronder), heb ik in 2019 besloten niet te reageren.
Advies: "er kan niet verder worden gestuit dan 20 jaren, voor elke termijn die opkomt. Moest u ineens terugbetalen, dan is die vordering na ommekomst van 20 jaren verjaard".
Een week geleden kreeg ik echter een soortgelijke mail (dus eind februari 2024).
Voordat ik op deze mail van DUO ga reageren en desgevraagd mijn adres doorgeef, wil ik het volgende vragen:
Ik begrijp dat een studieschuld bij DUO na twintig jaar is verjaard. Klopt dat?
Aangezien deze termijn in 2019 bijna voorbij was (ik heb tot juli 2000 gestudeerd), zou ik kunnen concluderen dat het een laatste poging was om 'last minute' alsnog de lening terug te vorderen. Maar met lezen op internet kan het ook een poging zijn geweest om de verjaring van de schuld te stuiten. En nu, 5 jaar later weer te stuiten (dus tot 2029). Tenminste die indruk krijg ik. Hoewel de tekst in de mail niets bevat over een schuld of andere info. Dus misschien mist het bericht de info voor een geldige stuiting. Klopt dit?
Wat is uw advies wat betreft bovenstaande?
1. Niet reageren en de verjaringstermijn afwachten
2. Wel reageren en een bezwaar indienen (beroepen op verjaring als dat al het geval zou zijn)?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag