Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verjaart verplichting afwatering eigen grond?

Mijn buurman heeft een schuurtje achter in zijn tuin. De ene helft van het puntdak komt uit boven mijn grond. Zo’n 30 centimeter hangt het over op ongeveer 1.20 m. hoogte.
Hierdoor kan ik geen schutting plaatsen. Het dak is al heel lang zo ( 40 jaar minimaal ) . Het dak is echter van asbest wat inmiddels sterk verweerd is. De afwatering vindt plaats boven mijn grond. Hiertegen heb ik vaak bezwaar gemaakt ( ook schriftelijk). Er heeft zelfs tijdelijk een gammele goot gehangen. Mijn buurman is nu bereid (na inmenging advocaat) het asbest dak te laten verwijderen. Fijn, maar hij zegt dat hij door verjaring gerechtigd is, een nieuw dak op dezelfde wijze te plaatsen ( weer overhang).
Nu kan ik nog niet een normale schutting plaatsen.
Nu heb ik gelezen dat afwatering op eigen grond verplicht is en dit niet kan verjaren. Klopt dit?
Ook vind ik dat als het dak verwijderd is, er een nieuwe situatie ontstaat en ik direct een nieuwe schutting daar mag plaatsen ( op mijn grond ) Klopt dit?
Als dat niet zo is en de buurman het dak precies zoals eerst gaat plaatsen, zal hij wel een dakgoot moeten plaatsen. De dakgoot komt dan verder dan het dak al die jaren gekomen is. Tegen dat nieuwe stuk overhang kan ik wel in bezwaar komen en daardoor afdwingen dat het dak ingekort wordt, waardoor de dakgoot niet verder komt dan het stuk overhang dat eventueel door verjaring geaccepteerd moet worden. Klopt dit?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag