Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verhuurder betaalt ten onrechte borg niet terug?

Ik stel deze vraag namens mijn Amerikaanse vriendin. Ze heeft de huur opgezegd van de woning die ze voor een jaar voor haar en haar gezin heeft gehuurd. Over 2 weken verhuizen ze terug naar de VS. De verhuurder had bij de inspectie 3 kleine pietluttige dingen gezien. Die heeft ze gerepareerd. Bij de inspectie om te kijken of het goed was (terwijl zij met haar gezin in Parijs was), heeft de controleur andere schade geconstateerd. Opnieuw pietluttig. Hij wil nu dat ze het hele huis van binnen opnieuw schilderen en de vloer vervangen. Ze hebben een borg betaald van € 3.700. Ze heeft foto's van hoe de woning eruit zag voor ze er in trokken. De muren zien er nu beter uit dan toen. Maar ze weet niet wat ze moet doen. Zelfs als het lukt om alle muren opnieuw te schilderen en de vloer te vervangen (wat veel onnodig geld gaat kosten), wat als hij er dan opnieuw iets van vindt en de borg houdt?

Goedenavond,

Vervelende situatie waar uw vriendin in verkeert. De verhuurder dient een woning in goede staat op te leveren zodat het kan dienen voor normaal gebruik (bewoning). Uw vriendin heeft daarentegen ook de plicht de woning in een goede staat weer op te leveren na het einde van de huurtermijn. Indien de staat van de woning achteruitgaat bij normaal gebruik, kan er gesproken worden van normale slijtage. De woning wordt immers bewoond en er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten in de woning.

In sommige gevallen is het onredelijk om van de vertrekkende huurder te vragen de woning weer in de oude staat op te leveren, temeer omdat uit uw verhaal opgemaakt kan worden dat de woning in een betere staat verkeert dan bij aanvang van de huur. Het vervangen van de vloer kan eveneens als onredelijk worden aangemerkt. Wel zou normaal gesproken van de huurder verlangd kunnen worden om de muren te verven indien er vlekken op te zien zijn of als de muren in een niet gangbare kleur zijn geverfd. Doorslaggevend is ook wat in de huurovereenkomst en eventuele algemene bepalingen is opgenomen, maar ook wat onderling is afgesproken. Deze documenten dienen dan ook eerst doorgenomen te worden om een advies op maat te kunnen geven. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag