Wonen, Buren
Particulier
Verhuisvergoeding claim van huurder aan particuliere verhuurder
Mijn huurder heeft een aantal jaar mijn huis gehuurd en er is hem altijd medegedeeld dat dit nooit voor onbepaalde tijd zou zijn.
Nu ben ik anderhalf jaar geleden terug gekomen naar Nederland en heb bij mijn ouders gewoond. Ik wou graag terug in mijn eigen appartement en heb tegen mijn huurder gezegd dat ik op 1 januari mijn huis terug in wou. Deze mededeling is in april of mei gedaan. Ongeveer 7-8 maanden eerder dus. Ik dacht hem hiermee voldoende tijd te geven.
De huurder heeft hier nooit een enkel bezwaar tegen gemaakt. Het was voor hem geen probleem. Nu krijg ik vandaag een sommering van hem van 7000 euro verhuisvergoeding want dat heeft hij van zijn rechtsbijstandverzekering gehoord gekregen dat hij daar recht op heeft.
Ik vind het heel raar dat ik nooit wat van hem heb gehoord dat er enig probleem was en het contact is altijd goed geweest. Moet ik dit nu betalen of niet? Ik heb altijd gedacht dat ik hem ruim de tijd heb gegeven en dat er niks aan de hand was.
Vriendelijke groet en dank,
Het klinkt als een ingewikkelde situatie. Ten eerste is belangrijk om te weten dat verhuisvergoeding in principe van toepassing is voor huurders van woonruimte die moeten verhuizen vanwege renovatiewerkzaamheden. Zulke renovaties moeten van dien aard zijn dat de bewoning tijdelijk onmogelijk wordt, en hierdoor de huurder de woning moet verlaten. Dit wordt geregeld in artikel 7:220 van het Burgerlijk Wetboek.
Echter, hier is het een geval waarbij de verhuurder, u dus, de woning zelf weer wilt bewonen. Dat kan een andere situatie zijn. Op grond van de wet (artikel 7:274 lid 1 onderdeel c BW) kunt u als verhuurder de huur opzeggen als u de woning dringend nodig heeft voor eigen gebruik. Hierbij bent u wel verplicht een opzegtermijn in acht te nemen.
Van belang is ook wat er in het huurcontract is afgesproken. Als hierin staat dat het gaat om een tijdelijke huurovereenkomst, dan is opzeggen niet nodig, daar de huur van rechtswege eindigt op de afgesproken einddatum. Als er niks over tijdelijke verhuur is afgesproken, dan kunt u als verhuurder opzeggen maar de huurder hoeft hier niet mee in te stemmen, en kan naar de rechter gaan om uitspraak te laten doen.
Of u nu aan deze sommering moet voldoen, hangt van bovengenoemde omstandigheden en ook van eventuele afspraken in het huurcontract af. Het is in ieder geval belangrijk om juridisch advies in te winnen om te weten wat uw positie is. Dit is slechts een oriƫnterend advies en het is aan te raden om een jurist of advocaat erbij te betrekken.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.