Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Verhoogde kinderalimentatie co-ouderschap bij getrouwde partner?

7 jaar geleden zijn mijn ex-partner en ik gescheiden. 2 kinderen, nu 9 en 12. Destijds zijn de kinderen 12 van de 14 dagen bij mij gebleven in het huis waar ze zijn opgegroeid.
Mijn ex is intussen hertrouwd, terug naar onze woonplaats verhuisd en heeft een kind gekregen met haar nieuwe partner. Op dat moment heb ik een verruimde omgangsregeling toegestaan in het belang van de kinderen. We hebben dit niet opnieuw vast laten leggen.
Mijn ex wil nu een nieuw ouderschapsplan opstellen waar we de verruimde omgangsregeling omzetten in co-ouderschap. Maar, omdat ik meer verdien is zij van mening dat ik haar, naast het delen van kinderbijslag, nu ook alimentatie moet gaan betalen. Dit klopt toch niet? Zij en haar partner verdienen opgeteld meer dan ik, en zijn inkomen telt vanwege het huwelijk toch ook mee?

De vaststelling en berekening van kinderalimentatie kan een gecompliceerd proces zijn en het is doorgaans afhankelijk van diverse factoren, zoals het inkomen van beide ouders, de omstandigheden waarin de kinderen leven, enzovoort.

Volgens het huidige systeem in Nederland wordt bij de berekening van kinderalimentatie eerst gekeken naar de behoefte van het kind (of kinderen) en daarna naar de draagkracht van beide ouders. Normaal gesproken houdt de rechter bij de berekening van kinderalimentatie rekening met beide inkomens. Bij co-ouderschap, waarbij de zorg voor de kinderen ongeveer gelijk verdeeld is, wordt over het algemeen de helft van de kosten van de kinderen bij elk van de ouders neergelegd. Daarna wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders om te bepalen hoeveel elk kan bijdragen.

Als het inkomen van jouw ex-partner en haar huidige partner samen hoger is dan jouw inkomen, kan dit van invloed zijn op de berekening van jouw draagkracht. Maar dit betekent niet automatisch dat je geen kinderalimentatie zou moeten betalen. De rechter zal alle omstandigheden bekijken en een beslissing nemen.

Het is belangrijk op te merken dat veranderingen in situaties zoals de jouwe, waar een nieuw ouderschapsplan wordt opgesteld en de omgangsregeling wordt gewijzigd, aanleiding kunnen geven tot een herziening van de kinderalimentatie.

Mijn advies is om deze situatie te bespreken met een familie- of echtscheidingsadvocaat die je kan helpen om je rechten en verantwoordelijkheden duidelijk te begrijpen en je kan begeleiden bij een mogelijke herziening van de kinderalimentatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag