Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verhalen verborgen gebrek in verkochte woning?

Wij hebben vorig jaar ons huis verkocht. Bij de verkoop van de woning hebben wij in de zogenaamde vragenlijst aangegeven dat er geen loden leidingen aanwezig zijn in de woning. Deze informatie hebben wij overgenomen uit de ingevulde vragenlijst die wij kregen toen wij de woning zelf kochten (2014). Er was voor ons geen enkele reden om te twijfelen aan de juistheid van deze informatie. Sterker nog, als wij van de loden leidingen hadden geweten, dan hadden we deze zeker zelf laten verwijderen, omdat wij kleine kinderen hebben en mijn vrouw zwanger was in de tijd dat wij zelf in de woning woonden.
Nu meldt de huidige eigenaar dat hij een flinke lekkage heeft gehad (schade gedekt door opstalverzekering) maar dat er tijdens herstel is gebleken dat er wel degelijk loden leidingen aanwezig zijn in de woning. Hij vraagt ons nu om een financiƫle bijdrage voor het verwijderen van de loden leidingen, omdat wij dit niet vermeld hebben op de vragenlijst. Wij vrezen dat de huidige eigenaar een juridische zaak gaat starten als we geen bijdrage doen. Om die reden zou ik graag advies willen.
Tijdens de verkoop vorig jaar heeft de huidige eigenaar geen enkele vraag gesteld over de vragenlijst of de staat van de woning (onderzoeksplicht?). Tevens heeft hij geen bouwkundig onderzoek laten doen. Dit terwijl hij zelf architect is en al heel lang in de woning naast die van ons woont. Vanuit die historie had hij mogelijk iets kunnen vermoeden. Zijn eigen woning zal dus ook loden leidingen hebben (gehad).
Kunt u mij misschien van advies voorzien? Wat is handig om te doen, waarbij voorop moet staan dat we het liefst een juridische procedure willen voorkomen. Wij hebben namelijk geen rechtsbijstandsverzekering meer in Nederland, omdat wij inmiddels geƫmigreerd zijn naar Spanje.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag