Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Vergunning aanvragen voor illegale uitbouw + dakterras geërfd huis?

In 2021 hebben mijn zus en ik het huis van onze ouders geërfd. We willen dit binnenkort gaan verkopen. Het blijkt nu dat de uitbouw en het dakterras destijds (~35 jaar geleden) door onze ouders zelf zijn gemaakt, zonder destijds een vergunning aan te vragen. Daardoor lopen we nu tegen twee problemen aan:
1. Het lijkt erop dat we bij de gemeente geen vergunning achteraf kunnen aanvragen, maar we kunnen het huis ook niet verkopen met een illegale uitbouw + terras.
2. De officiële oppervlakte klopt niet in het kadaster / bij de gemeente, maar we kunnen ook geen officieel taxatierapport aanvragen (denken we) met de juiste oppervlakte, omdat de uitbouw illegaal is.

Hoe kunnen we hier het beste mee verder zodat we de verkoop netjes kunnen regelen? (zonder de illegale delen te moeten laten slopen!)

Dit is zeker een complexe situatie, maar niet noodzakelijkerwijs een hopeloze. Laten we beide problemen stuk voor stuk bekijken.

1. Vergunning Aanvragen:
Over het algemeen kunnen gemeenten een vergunning afgeven, zelfs voor bestaande bouwwerken. Dit wordt een legaliserende omgevingsvergunning genoemd. Daarom zou het toch de moeite kunnen zijn om dit bij in jullie gemeente na te vragen. Of dit mogelijk is hangt af van het bestemmingsplan, de bouwverordening en de welstandsnota van de gemeente. Als de gemeente de legaliserende vergunning verstrekt, dan wordt het bouwwerk legaal.

2. De Officiële Oppervlakte:
Wat betreft de officiële oppervlakte, zou het aanvragen van zo'n legaliserende omgevingsvergunning sowieso nodig zijn om de officiële oppervlakte in het kadaster te kunnen corrigeren.

Overigens, het feit dat een bouwwerk zonder vergunning is gebouwd maakt het niet per definitie waardeloos. Nogmaals, veel hangt af van de specifieke omstandigheden op locatie. Heeft de gemeente kennisgenomen van de illegale constructie en deze getolereerd? Zijn andere vergelijkbare constructies in de buurt toegestaan? Al deze factoren kunnen meegewogen worden.

Wel is het zo dat als je op dit moment kennis hebt van een illegale situatie, je hier melding van maakt bij de koper. Doet je dit niet, kan de koper je hier later op aan spreken en stellen dat je onjuiste informatie heb verstrekt.

In jullie situatie is het raadzaam om een gespecialiseerde advocaat of jurist aangaande woning- en erfgoedrecht te raadplegen. Deze kan je adviseren op basis van jullie specifieke omstandigheden en kan eventueel helpen met het aanvragen van de nodige vergunningen
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag