Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vergoeding voor recht van overpad, kan ik dat aanvechten?

Achter mijn huis is een groot terrein, eigendom van een projectontwikkelaar, waar voorheen parkeerplaatsen werden verhuurd aan een bedrijf. Ik heb geen recht van overpad, maar heb wel een schuttingdeur die uitkomt op dit terrein. Dit heeft een aantal jaren geleden geleid tot een overeenstemming met de man, dat we tegen betaling over het terrein mochten. Dit begon al meteen met een bedrag van bijna € 200,00. Omdat ik anders met de fiets door het huis moet, heb ik hier toch maar voor gekozen. Als je niet betaalde werd er een hek voor je deur gezet, zodat je er niet meer langs kon (dit geldt voor alle aanwonenden). Inmiddels is het geen parkeerplaats meer, maar heeft hij er appartementjes gebouwd die hij verhuurd en op een ander plek een compleet huis. Nu mag iedereen er langs, in feite dus een openbaar terrein. Wel hebben de appartementen een eigen parkeerplaats, die dus gevestigd zijn vlak voor mijn terrasdeur. Zolang ze goed parkeren kan ik er langs met de fiets, maar soms kan ik er amper langs. Ik heb daarom zelf een papier op de deur gedaan, waarop de vraag of ze een beetje ruimte willen laten, zodat ik er langs kan met de fiets.
Nu kreeg ik vorige week wederom de rekening voor de jaarlijkse bijdrage. Dit stoot me tegen mijn borst omdat iedereen er langs mag (niet-bewoners) zonder te betalen en wij betalen allemaal € 206,00. Ik weet, dat hij het recht heeft om dit te vragen, maar ik vind het gewoon niet eerlijk.
Ik denk eigenlijk dat ik het altijd verlies als ik het zou aanvechten, maar graag zou ik een juridisch advies of dit ook daadwerkelijk zo is.
Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

De eerste vraag is of het recht dat u heeft gekregen voor betaling, een erfdienstbaarheid is dat vatbaar is voor inschrijving in het kadaster of slechts een overeenkomst van gebruik tegen betaling. De eigenaar van de grond zal dit opwerpen als u het probleem aankaart. Een gebruiksovereenkomst is opzegbaar met inachtneming van een redelijke termijn.( twee weken)

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Indien uw erf geen behoorlijke toegang heeft tot een openbare weg en er geen sprake is van erfdienstbaarheid van weg, een buurweg of persoonlijke toestemming van de eigenaar van een perceel om naar de openbare weg te komen, dan kunt u zich beroepen op het recht van noodweg. Daartoe is niet vereist dat het erft helemaal is afgesloten. Bij de beantwoording van de vraag of sprake is van het ontbreken van een behoorlijke toegang tot de openbare weg en daarmee van een ingesloten erf waarvan de eigenaar aanspraak heeft op een noodweg (en op het voortbestaan van een eenmaal aangewezen noodweg), geldt als maatstaf of bij het ontbreken van een zodanige noodweg een behoorlijke exploitatie van het desbetreffende erf bij een normale bestemming van de aard als het erf in het gegeven geval heeft, niet mogelijk is, waarbij dient te worden uitgegaan van de concrete omstandigheden van het gegeven geval.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag