Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Vergoeding levensonderhoud kind onder 21?

De situatie is als volgt. De dochter van 20 jaar woont voor 50% bij moeder en 50% bij vader.
Nu kiest de dochter ervoor om regelmatig bij haar vriendje te gaan eten/slapen, naar vriendinnen te gaan of bij moeder te slapen omdat het praktischer is met werk. Dit doet zij op de dagen dat ze eigenlijk bij vader is.
Nu wil de moeder dat de vader een vergoeding van 10,- per dag gaat overmaken aan de dochter voor de dagen dat de dochter niet bij vader verblijft. De dochter heeft aangegeven dat ze deze vergoeding niet wil.
Mag juridisch gezien de moeder zich hier wel in mengen aangezien de dochter boven de 18 jaar is?
Of hoort de dochter deze vergoeding zelf aan te vragen?
Moet de vader daarnaast wel de dagen vergoeden als de dochter er zelf voor kiest naar haar vriendje/vriendinnen te gaan?

Een kind boven de 18, dochter in dit geval, is juridisch volwassen en zou dus zelfstandig beslissingen moeten kunnen nemen, ook financieel. Dat betekent dat de moeder zich juridisch gezien in principe er niet meer mee mag bemoeien, tenzij er sprake is van een speciale situatie zoals bijvoorbeeld onbekwaamheid.

Dat gezegd hebbende, volgens de Nederlandse wet, ouders zijn verplicht om te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie voor hun kinderen tot ze 21 jaar zijn. Dit heet een 'onderhoudsplicht'. De afspraken die worden gemaakt over deze financiële bijdrage worden vastgelegd in een overeenkomst, meestal een alimentatieovereenkomst.

Als de dochter zelf ervoor kiest om minder tijd bij vader door te brengen, zou dit in principe geen financiële consequenties moeten hebben voor de vader, tenzij er sprake is van een specifieke afspraak of overeenkomst.

Het is ook belangrijk op te merken dat de dochter op deze leeftijd ook recht heeft op bepaalde overheidsvoorzieningen en eventueel haar eigen inkomsten heeft, wat de financiële last voor de ouders kan verminderen.

Ik raad aan om het beste contact op te nemen met een jurist of advocaat om ervoor te zorgen dat de juiste stappen worden genomen in deze situatie. Gespecialiseerd juridisch advies is essentieel, gegeven de complexiteit van familie en erfrecht."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag