Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Vergoeding Blokverwarming (TTB) terecht?

Ik heb een vraag betreffende de vergoeding Tijdelijke Tegemoetkoming Blokverwarming (TTB).
Onze VvE bestaat uit 42 zelfstandige appartementen. Onze beheerder heeft op 4 januari 2024 een bedrag van € 362,04 van onze rekening gehaald zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen. Als je dit bedrag deelt door 42 dan kom je op een bedrag p/appartement van €8,62. Dat is het zelfde bedrag wat de beheerder van de Rijksoverheid krijgt. In de laatste ALV is er bepaald, dat gezien de hoge kosten van de beheerder voor het aanvragen en toedelen van de subsidie wij uit coulance een bedrag betalen van €15,- p/appartement totaal €630,-.
Mijn vraag is, mag de beheerder zonder de ALV of bestuurde en kascommissie hiervan in kennis te stellen het bedrag van €362,4 van onze bankrekening halen?

Ps. Wij hebben nog geen vergoeding ontvangen en weten ook niet of de belastingdienst het bedrag op de rekening van onze vve heeft gestort.

Het lijkt hier te gaan om een ongewenste handeling van de beheerder, waarbij zonder toestemming een bedrag is afgeschreven van de VVE-rekening.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) een rechtspersoon is en dat de beheerder dus niet zomaar zonder toestemming bedragen kan onttrekken uit de algemene middelen van de VvE. Dit gaat in tegen het principe van goed bestuur en beheer. Indien dit wel gebeurt, kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad.

Daarnaast geeft de wet in artikel 5:126 Burgerlijk Wetboek aan dat een VvE bestuurd moet worden door een bestuur, dat verantwoording aflegt aan de vergadering van eigenaars (de VvE-leden). De beheerder kan wel namens de VvE handelen, maar dient hiervoor goedkeuring te krijgen van het bestuur dan wel de ledenvergadering. Als er geen toestemming is gegeven voor het onttrekken van de kosten voor een aanvraagstipendium voor blokverwarming, dan lijkt de beheerder niet volgens de VvE-regels te handelen.

Ik raad je dan ook aan om de zaak voor te leggen aan de VvE-vergadering, en indien nodig de algemene vergadering hiervan te informeren. Mogelijk kan de situatie via deze interne weg opgelost worden. Mocht dat niet tot de gewenste uitkomst leiden, dan kan er juridische bijstand worden ingeschakeld. Noteer wel dat dit een laatste stap zou moeten zijn, gezien de kosten die hieraan verbonden kunnen zijn.

Doorgaans zal de beheerder, in geval van onrechtmatige onttrekkingen, het bedrag moeten terugbetalen aan de VvE. Kortom, het lijkt erop dat de beheerder niet juist heeft gehandeld, maar voor de zekerheid en een gedetailleerde analyse zou het verstandig zijn een advocaat of jurist te raadplegen.

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag