Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Verdenking fraude stiefdochter overleden oom.

Mijn oom is 20 januari overleden. Mijn moeder is een zus en er is nog een oom (nog een broer dus).
Mijn overleden oom was niet getrouwd. Hij had al wel 25 jaar een vriendin, maar ze woonden apart. Die vriendin heeft een dochter en zoon. Die dochter was gemachtigd om de bankzaken te regelen van mijn oom. Mijn oom had geen testament. Nu is er een vermoeden dat er fraude is gepleegd. Dat zij enorm veel geld van zijn rekening heeft gehaald. Mijn moeder en andere oom worden nergens bij betrokken en nergens van op de hoogte gebracht. Die dochter van die vriendin van mijn overleden oom (noemde hem blijkbaar vader) heeft mij een papier doorgestuurd waarop staat dat zij degene is die na zijn overlijden alles zal regelen en dat mijn oom zijn geld nalaat aan haar. Er staat een handtekening onder van mijn oom, maar weten niet of hij dat daadwerkelijk bij goede kennis/ bewustzijn gezet heeft. (de brief staat gedateerd op mei 2022).
Mijn moeder kreeg gisteren een brief van het CAK over de nog te betalen rekeningen.
Moet zij daar nu iets mee? En is er iets te doen tegen die dochter? Mijn moeder en oom horen verder helemaal niets.

zo'n briefje als de dochter van die vriendin laat zien heeft geen enkele waarde. alleen wat in een testament staat telt . maar er is geen testament. dan geldt wat in de wet staat: broer en zus erven en zij zijn degenen die de baas zijn. de dochter heeft niets te vertellen en moet zonodig rekening en verantwoording afleggen als zij van uw oom geld heeft ingepikt. Neem een advocaat in de arm die verstand heeft van erfrecht. Zie www.vean.nl

Beoordeel dit antwoord:

eventueel wil ik dat wel voor u doen.

Beoordeel dit antwoord:

dan moet u een akte van overlijden hebben (bij de gemeente waar u oom overleed). daarna moet nagevraagd worden bij het CTR of u oom echt geen testament had. en daarna moet er een verklaring van erfrecht worden opgemaakt. Dat zijn de eerste stappen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar kan je ook iets beginnen als ze het geld voor zijn overlijden heeft "weggesluist"?? De rekening stond alleen op naam van mijn oom, zij was gemachtigd...(om zijn financiën te regelen)

Mvrgr.


jawel, als duidelijk is dat het niet voor oom was maar voor zichzelf dan kan het teruggevorderd worden. Dit tenzij het steeds schenkingen van oom zijn, maar dan moet ze dat aantonen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En als er op het afschrift staat: overgemaakt volgens afspraak?... kun je dan nog steeds iets tegen haar beginnen?...

Mvrgr.


wat is dan de afspraak? een lening, een schenking? zijn er boodschappen gedaan en voorgeschoten? Er wordt van alles verzonnen om geld inpikken te rechtvaardigen.
U moet de hele kwestie laten beoordelen, niet steeds stukjes er uit halen. Het gaat om het hele plaatje om te zien of er iets kan worden teruggevorderd.
Her riekt so wie so al, met die verklaring van uw oom waar zijn handtekening onder zou staan (en die dus geen rechtskracht heeft). Waarom zou u oom geen gewoon testament hebben laten opmaken als hij wilde dat z'n stiefdochter z'n erfgenaam zou worden.
Heeft u enig idee hoeveel er weggesluisd is? Moet de echte erven (uw moeder, uw andere oom) gemakkelijk kunnen nagaan want die kunnen met de verklaring van erfrecht bij de bank gaan informeren. Laat u niet bij de neus nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ze zijn bij de bank geweest. Mijn overleden oom stond inmiddels in het rood. De bankmedewerkster heeft hun gezegd dat ze er niets tegen kunnen doen, hoe zuur het ook is...
Hij schonk blijkbaar ook aan goede doelen.
Er heeft meer dan een ton op z'n rekening gestaan.

Mvrgr.


Reactie van de vraagsteller

Mijn moeder heeft een brief van het CAK ontvangen. Ze wil samen met haar broer aanstaande vrijdag de erfenis al gaan verwerpen...
In mijn ogen hoeven ze dat nog niet zo snel te doen...
Hun denken van wel, vanwege die brief van het CAK... is dat zo??


Moeder en broer hebben drie maanden, te rekenen vanaf overlijden, om de beslissing over verwerpen of (beneficiair) aanvaarden te nemen. In die tijd kunnen ze op hun gemak nadenken over wat wijsheid is. Het CAK moet gewoon die termijn uitzitten. Als moeder en haar broer verwerpen komt de volgende generatie (waaronder u dus) aan de beurt, die moeten dan ook beslissen wat zij doen. Als u (en eventueel uw broers/zussen) ook willen verwerpen, en misschien ook wel de kinderen van de broer van uw moeder, kunnen ze dat beter allemaal samen doen. Dan kost het een keer plusminus € 132, anders elke keer voor iedereen die apart verwerpt steeds € 132.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar hoe gaat dat dan?...
Sorry, ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt.
Die brief van het CAK heeft mijn moeder gekregen omdat "stiefdochter" het adres van mijn moeder doorgegeven heeft bij het CAK.
Hoe verloopt dit normaal gesproken dan? Wie klopt er op welk moment bij wie aan?

Mvrgr.


De schuldeisers kloppen bij de officiële erfgenamen aan. Daar hoort uw moeder bij tot ze eventueel de nalatenschap heeft verworpen. Schrijf een briefje aan het CAK, of bel ze op, dat uw moeder nog geen beslissing heeft genomen. Als uw moeder en uw broer definitief hebben besloten om te verwerpen en hun kinderen (en kleinkinderen) ook is het het gemakkelijkst om dat via een notaris te doen. Die kan dan dat in een akte opschrijven en aan de griffie van de rechtbank sturen. Zoek een notaris in de buurt en kijk even op www.degoedkoopstenotaris.nl voor de kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heb je als erfgenaam het recht om eerst de bankzaken in te zien voordat je gaat verwerpen of aanvaarden??

Mvrgr.


ja

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag