Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Verdeling schenking kleinkinderen?

Mijn moeder wil haar kleinkinderen een bedrag schenken. Mijn broer heeft 2 kinderen en ik heb 3 kinderen. Nu zegt mijn broer dat de schenking door twee gedeeld moet worden (twee gezinnen) en dat het dan verdeeld wordt onder de kleinkinderen. Dus stel mijn moeder schenkt 1000 euro, dan gaat er 500 euro naar zijn kinderen, die krijgen dan ieder 250 euro en mijn kinderen moeten dan 500 euro met zn drieën verdelen.
Ik ben het daar niet mee eens omdat ik vind dat alle kleinkinderen gelijk zijn. Zo wil hij dat dat ook gebeurt met de erfenis. Mijn moeder is beginnend dementerend en gelooft in alles mijn broer. Nu is mijn vraag wat is gebruikelijk?

De verdeling van schenkingen onder kleinkinderen kan op verschillende manieren worden gedaan, en wat als "gebruikelijk" wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van culturele normen en familieovereenkomsten. Over het algemeen zijn er echter twee benaderingen die vaak worden gebruikt: de per-stirpes-methode en de per-capita-methode.

Per stirpes (naar takken): Volgens deze benadering wordt het schenkingsbedrag verdeeld onder de takken van de familie, waarbij elke tak gelijke delen ontvangt. In uw geval zouden uw broer en jij elk de helft ontvangen, en binnen elke tak zou het bedrag worden verdeeld onder de kleinkinderen. Dit betekent dat uw broer's kinderen en uw kinderen een gelijk deel van de schenking zouden ontvangen.

Per capita (naar hoofden): Bij deze methode wordt het schenkingsbedrag verdeeld onder de individuele kleinkinderen, zonder onderscheid te maken tussen takken of gezinnen. In uw geval zouden alle kleinkinderen, ongeacht het aantal in elk gezin, een gelijk deel van de schenking ontvangen.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts algemene benaderingen zijn en dat het uiteindelijke besluit afhangt van uw moeder en wat zij wil doen. Als zij beginnend dementerend is, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen dat haar wensen op de juiste manier worden vastgelegd en dat er geen misverstanden ontstaan. Een notaris of een juridisch expert kan u helpen bij het opstellen van een schenkingsplan dat aan uw familiebehoeften voldoet en dat rekening houdt met de belangen van alle betrokkenen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Okee heel erg bedankt voor het antwoord, het is duidelijk


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag