Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verantwoording voor snoeien/kappen beukenboom

Goedendag,
Ik heb een vraag alstublieft. Mijn buurman (hoekhuis) naast mij (tussenwoning) huurt sinds 1978 zijn huis in Bussum bij woningbouwvereniging Wonen te Hilversum. Toen hij deze woning aanvaardde stond er al een grote beukenboom in de voortuin. Veel te groot om zelf te snoeien, hij was toen al zeker zo hoog als het huis.

Deze boom moet mijns inziens binnenkort nodig gesnoeid of gekapt worden. Ik heb aanzienlijk minder daglicht in de voortuin en in huis. Bovendien loont het nu niet om aan de voorkant zonnepanelen te plaatsen. Ook komen de takken van de zomer weer tegen de dakpannen (van de buurman) aan. En is er misschien ook wel risico op schade aan de fundering want de boom staat zo'n 2 meter van zijn voordeur af. De parkeerplek voor zijn huis is, zeker 's zomers, verloren ruimte vanwege vogelpoep. Ik kan geen planten in mijn voortuin zetten. Hooguit een haag zoals ik heb maar die heeft het ook zwaar.

Mijn vraag is wie hier verantwoordelijk voor is. Ik kan het van mijn buurman eisen maar dat kost hem dan zo ongeveer 1500 euro om te snoeien als de woningbouw het niet betaalt. De man is fysiek invalide en heeft een uitkering, dat kan ik hem niet aandoen. Bovendien heb ik dan burenruzie en we zijn heel goede buren. Dat kost me meer woongenot dan het oplevert. Ik heb met hem overlegd en beide zouden we de boom nog het liefst gekapt hebben. Onlangs heb ik contact gehad met Dudok Wonen en zij stellen dat het niet voor hun rekening is omdat meneer de woning zo heeft aanvaard. In zijn huurovereenkomst staat niets relevants maar in de Algemene Voorwaarden Huurovereenkomst Woonruimte staat bij 6.3 onder andere: "Huurder zal het gehuurde, inclusief ontroerende aanhorigheden zoals een tuin, gebruiken en onderhouden zoals een goed huurder betaamt." Ik kan mij niet voorstellen dat het snoeien van een volwassen beukenboom daarbij hoort maar ik heb er weinig kennis van. En dat is dan ook mijn vraag aan u.

Ik ben zeer benieuwd hoe dit wettelijk geregeld is en kijk uit naar uw antwoord. Maar het ligt nogal gevoelig. Als ik het aankaart en woningbouwvereniging Wonen krijgt gelijk en ze verplichten daaruit volgend mijn buurman tot het snoeien van de boom, dan is het woongenot dus weg. Het is jammer dat ik geen foto's kan sturen want de boom torent boven onze huizen uit.

Vriendelijke groeten,

Dudok Wonen zou zich nog eens achter de oren moeten krabben. De boom is, omdat hij wortelt in hun grond, van hen. Dat hij verhuurd is doet daar niet aan af.
Net als bij het huis geldt: het kleine onderhoud doe je zelf, het grote onderhoud is voor rekening van de verhuurder.
Gangbaar is, daar is ook wel jurisprudentie over, dat het rooien van bomen in elk geval de taak van de eigenaar/verhuurder is, bij snoeien hangt het er van af of er "aanzienlijke" kosten mee gemoeid zijn . In dit geval, bij een boom van waarschijnlijk zo'n 10 meter hoog, is dat zeer waarschijnlijk. En als dat zo is, dan is ook het snoeien voor rekening van de verhuurder.
Als u hulp wilt bij het in gang zetten van het een en ander, neemt u dan contact op met mij of een van mijn collega's.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag