Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verantwoordelijke lekkage huurwoning?

Graag wil ik advies ontvangen over het volgende: een maand geleden ben ik, tijdens een verbouwing in mijn huurwoning, erachter gekomen dat er sprake was van een lekkage. De specialisten geven aan dat het hemelwater via de kozijnen de vloer is binnengekomen. Als gevolg was er sprake van schimmel en afbraak van het laminaat (10 jaar oud ). De woningbouw heeft een team ingehuurd om de woning te ventileren. Het ventileren heeft drie weken lang geduurd. De woning was onbewoonbaar verklaard door de specialisten gezien de temperatuur van 30 graden, luchtvochtigheid 40% en het lawaai. De woningbouw heeft mij geen alternatieve huisvesting geboden. Zodoende was ik genoodzaakt om bij familie en een enkele keer in een hotel te overnachten. De woningbouw zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het bieden van huisvesting als gevolg van overmacht. Ik ben daar niet van overtuigd en wil graag van jullie weten of er een wettelijke regeling bestaat voor de vergoeding.

Over het algemeen is de verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties aan de woning, tenzij dit anders is geregeld in het huurcontract. Dit geldt ook voor problemen als gevolg van slecht onderhoud, zoals lekkages. Bovendien heeft u recht op een deugdelijke woning die voldoet aan de wettelijke vereisten van bewoonbaarheid.

U zou de woningbouw op haar verantwoordelijkheid kunnen wijzen en vragen om compensatie voor de opgelopen schade. Als de verhuurder dit weigert, heeft u de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. U kunt eisen dat de verhuurder de lekkage herstelt en de schade vergoedt, evenals een huurvermindering voor de periode waarin u de woning niet kon gebruiken.

Echter, de situatie is vrij complex en het kan verstandig zijn om een jurist of advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in huurrecht. Zij kunnen u adviseren over de beste aanpak in uw situatie en u bijstaan in een eventuele rechtszaak. Dit zijn algemene adviezen en het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen die specifiek op uw situatie van toepassing is."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag