Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verantwoordelijke lekkage gedeeld dak schuurtjes?

Wij delen een dak van de schuur met onze buurvrouw. Nu staat er sinds begin van dit jaar steeds water in onze schuur en blijkt dat, na bezoek van een dakdekker, er een flink gat zit een de kant van de buurvrouw. In eerste instantie zijn we overeengekomen met haar zoon, hij regelt alles voor zijn moeder, dat we voor het vervangen van het dakbeschot, de daktrim en het vernieuwen van het bitumen dak de kosten zouden delen.
Nu blijkt dat er door een flink gat aan de kant van de buurvrouw lekkage is ontstaan gaan de kosten flink oplopen. De buurman wil deze kosten ook delen met ons maar wij zijn het daar niet mee eens. Het gat zit er niet zomaar en wij wonen pas sinds juni 2022 in deze woning. Dit is dus nalatigheid van de buurvrouw want deze lekkage moet gezien de schade aan het dak al veel langer spelen dan begin van dit jaar. Nu liggen de werkzaamheden stil omdat we rechtsbijstand in hebben geschakeld maar we willen graag weten wat de kans van slagen is als we dit eventueel voor laten brengen om af te dwingen dat zij verder alle extra kosten moeten betalen.

Het is goed om te horen dat u uw rechtsbijstand heeft ingeschakeld. Ze kunnen u bijstaan in de verdere stappen en procedures.

Wat betreft de verdeling van de kosten van de reparatie, dit is over het algemeen een complex terrein. Het hangt af van diverse factoren zoals de oorzaak van de lekkage en ook de afspraken die zijn gemaakt toen het gezamenlijke dak werd gerealiseerd. Als de schade is veroorzaakt door nalatigheid van de buurvrouw, zou het in beginsel redelijk zijn dat zij de kosten hiervoor draagt.

Het is belangrijk om te kijken naar de titel op grond waarvan het dak gezamenlijk is. Als het gezamenlijke dak als erfdienstbaarheid is geregistreerd, dan moet er gekeken worden naar de voorwaarden zoals opgesteld in de akte van erfdienstbaarheid. Als de titel mede-eigendom is, dan kan mogelijk het Burgerlijk Wetboek (boek 5, titel 3) relevant zijn. Hierin staan regels over de rechten en plichten van mede-eigenaren.

Het kan ook van belang zijn of de schade al dan niet zichtbaar was toen u de woning in juni 2022 betrok. Heeft u bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Zo ja, is de schade toen opgemerkt? Het is mogelijk dat u een beroep kunt doen op non-conformiteit als u de schade niet had kunnen ontdekken bij de koop van uw huis, maar dit hangt af van de specifieke omstandigheden.

Ik raad u aan om met uw rechtsbijstand alle documentatie en correspondentie te verzamelen die betrekking heeft op uw situatie, zoals rapporten van de dakdekker, e-mails met de buurman, eventuele bouwkeuringverslagen, enz.

Houd er tenslotte rekening mee dat dit advies is gebaseerd op algemene uitgangspunten en dat uw specifieke situatie kan leiden tot andere uitkomsten. Uw rechtsbijstandsverzekeraar zal u hier verder over kunnen adviseren.
----------------
Let op! Dit oriƫnterend advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag