Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Verantwoordelijke kosten omgekatte auto?

Ik heb een vraagje: ik heb mijn auto ingeruild bij een garagebedrijf en nu belde ze me gisteren op dat de auto voor de rest helemaal goed is maar het nummer komt niet overeen met het nummerbord. Ik wist dat ook niet. In hoeverre ben ik schuldig hieraan? Ik heb alle papieren van het bedrijf waar ik de auto heb gekocht (bonnen) dus ik wil nu niet met extra kosten opgescheept zitten.

Het lijkt erop dat u mogelijk een auto hebt gekocht die is 'omgekat', wat betekent dat de identiteit van een legale auto met vergelijkbare kenmerken (model, kleur, bouwjaar en dergelijke) is overgezet op een illegale auto.

In principe bent u niet aansprakelijk voor de fouten van een ander. Echter, in dit soort zaken kunnen de zaken wellicht wat complexer liggen. De rechtspraak in frauduleuze gevallen kan per situatie verschillen, afhankelijk van de details die ik op dit moment niet ken. Zo zou de vraag kunnen zijn of u te goeder trouw was bij de aankoop van de auto. Dit betekent dat u geen kennis had van – noch betrokken was bij – het frauduleuze proces.

In het geval dat u te goeder trouw was, dat wil zeggen dat u geen weet/wist van het feit dat de auto omgekat was, dan zou in principe het garagebedrijf waar u de auto heeft gekocht aansprakelijk kunnen zijn voor de kosten. De bewijslast ligt dan bij het garagebedrijf om aan te tonen dat u op de hoogte was van de fraude. Het feit dat u bonnen en andere documenten heeft, zou in uw voordeel kunnen werken.

In ieder geval is het verstandig om zo spoedig mogelijk juridisch advies in te winnen bij een professional, aangezien deze situaties complex kunnen zijn en de uitkomst sterk afhangt van de specifieke omstandigheden van uw geval.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag