Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Verantwoordelijke kapotte CV ketel tijdens oplevering woning

Onlangs heb ik een woning van 5 jaar oud gekocht. In de eerste week dat ik eigenaar van deze woning was, merkte ik al op dat de cv ketel niet helemaal deed wat het moest doen. Ik kreeg regelmatig foutmeldingen en had geen warm water. Ook deed de verwarming het niet. Het werd in huis niet warmer dan 15 tot 18 graden.
In overleg met de verkopende partij heb ik een installateur geregeld die het probleem kwam oplossen. Er moesten wat onderdelen vervangen worden en de ketel moest schoongemaakt worden. Totale kosten zo'n € 900.
Nu probeer ik (een deel van) de kosten op de verkopende partij te verhalen, maar we komen niet tot een oplossing. Mijn voorstel was om de nieuw-oud waarde te verrekenen in de totale kosten. Hierbij zou 75% voor verkoper zijn en 25% voor mij. Hier gaan zij niet mee akkoord. Zij geven aan contact te hebben gehad met hun rechtsbijstandverzekering en die gaf aan dat zij niet verantwoordelijk zouden zijn voor de kosten. Het argument vanuit hun is "wij wisten niet dat de ketel niet werkte".

Als ik het koopcontract goed doorlees, kom ik tot de volgende conclusie wanneer een verkopende partij aansprakelijk is voor gebreken:

- De verkopende partij wist, of had moeten weten, van het gebrek, maar dit niet heeft vermeld.
- Voor gebreken die het normale gebruik belemmeren welke niet aan koper bekend of kenbaar waren op het moment van het tot stand komen van deze koopovereenkomst.

Ik denk ik op beide punten dit kan winnen omdat:

- Verkopende partij heeft in heel de levensduur van de ketel (5 jaar) nooit onderhoud laten plegen
- Verkopende partij heeft toegegeven bekend te zijn met foutcodes, maar deze te hebben genegeerd
- Verkopende partij had zelf de ketel nooit op een temperatuur staan wat gezien wordt als “normaal gebruik”

- Dat de ketel lekkage had

- De verwarming het bij mij vanaf dag 1 niet heeft gedaan waardoor het in huis niet warmer dan 15 graden werd

Als je in 5 jaar tijd geen onderhoud aan een ketel laat plegen en vervolgens ook nog foutcodes negeert, lijkt het mij dat je had moeten weten dat er iets mis mee zou kunnen zijn. Daarnaast vind ik niet dat ik de woning op een normale manier kan gebruiken als de verwarming het niet doet en ik het niet warmer dan 15 graden in huis krijg.
De verkopende partij is niet van plan de kosten te gaan vergoeden. Ik ben benieuwd of jullie denken dat ik in mijn recht sta, of dat de verkopende partij groot gelijk heeft dat ze niet tegemoet komen. Hoor het graag!

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag