Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vast contract onbepaalde tijd laten eindigen door ontslag?

Ik heb een jaarcontract tot en met 28-11-2023. Echter heb ik deze maand te horen gekregen dat ze mijn contract verlengen naar een vast contract onbepaalde tijd, deze gaat in na 28-11-2023. Dit contract is al ondertekend door beide partijen.
Nu ga ik per 29-01-2023 starten bij de politieopleiding. Dit wil ik aangeven bij mijn huidige werkgever. Kunnen zij dan nog uit onder het vaste contract en mijn jaarcontract per 28-11-2023 laten eindigen? Ik hoor het graag van u.

Of je werkgever onder het vaste contract uit kan, hangt af van de specifieke voorwaarden in het contract en mogelijk van toepasselijke wetgeving. In het algemeen is het niet eenvoudig voor een werkgever om een vaste arbeidsovereenkomst eenzijdig te beëindigen. Dit kan alleen via het UWV, de kantonrechter of met instemming van de werknemer zelf. Er moeten dan wel gronden zijn voor ontslag.

Als het gaat om de beëindiging van je huidige jaarcontract, hangt dat af van de bepalingen in je contract. Er zijn vaak afspraken gemaakt over hoe en wanneer een contract vroegtijdig kan worden beëindigd. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat je als werknemer in veel gevallen recht hebt op een transitievergoeding als je werkgever je contract beëindigt.

Houd er ook rekening mee dat als je langer dan 2 jaar in dienst bent bij je werkgever en je dienstverband eindigt op initiatief van de werkgever, je doorgaans recht hebt op een transitievergoeding.

Het kan verstandig zijn om het ‘ontslag’ eerst zelf aan te kaarten met je werkgever, zodat jullie samen naar een passende oplossing kunnen zoeken. Het zou kunnen zijn dat zij bijvoorbeeld bereid zijn om je contract vroegtijdig te beëindigen of om te zetten naar een tijdelijk contract, of om afspraken te maken over een opzegtermijn. Daarbij kan het nuttig zijn om juridische ondersteuning te zoeken.

Houd er rekening mee dat ik je van algemeen advies voorzie en dat de situatie in jouw geval anders kan zijn. Het is een goed idee om juridisch advies in te winnen voor je verdere stappen bepaalt."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag