Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Vanaf wanneer begin een vermelding op je stafblad?

Ik ben ooit veroordeeld voor een zedenmisdrijf, taakstraf 240 uur en een schade vergoeding,. Het betrof een aanranding. Volgens mijn informatie krijg je dan een vermelding op je stafblad met de duur van twintig jaar. Mijn vraag is nu geld die vermelding nu vanaf de uitspraak van de rechtbank of vanaf waarop het delict is gepleegd. Tussen het delict en de veroordeling zat een tijdsbestek van zes jaar. Zou wel weer eens aan het werk willen vandaar mijn vraag. Als het tijdsstip van het plegen is zou ik nu weer een VOG kunnen aanvragen. Alvast vriendelijk dank.

Dat hangt af van het artikel waarvoor u bent veroordeeld. Art. 4 Wet justitiƫle en strafvorderlijke gegevens noemt termijnen van 20, 30 of 80 jaar na einduitspraak. Die termijnen kunnen worden verlengt als er een nieuwe veroordeling voor een misdrijf volgt.

Lid 4 geeft een termijn van 80 jaar na veroordeling voor de meeste zedenmisdrijven:
"In afwijking van het eerste tot en met derde lid worden justitiƫle gegevens van verdachten en veroordeelden wegens misdrijven als bedoeld in de artikelen 240b tot en met 250 van het Wetboek van Strafrecht na tachtig jaar vernietigd."

Daarnaast is de terugkijktermijn bij een VOG voor zedendelicten onbeperkt.

Dat houdt niet per se in dat u nooit meer een VOG kunt krijgen. Dat is afhankelijk van de functie en de omstandigheden van het geval. Tegen een afwijzing van een VOG kan bezwaar worden ingesteld.

Mijn advies zou zijn om een VOG proberen aan te vragen.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag