Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vakantiedagen/uren geïndexeerd bij loonsverhoging?

In de CAO Particuliere Beveiliging (https://www.beveiligingsbranche.nl/files/upload/CAO/CAO%20versie%201%202023-2024.pdf) wordt het recht op vakantiedagen/uren bij elke (uur) loonverhoging opnieuw berekend, waarbij het aantal uren naar beneden gaat, zodat de waarde van de vakantie uren gelijk blijft (ze worden geïndexeerd):

Artikel 60, lid 7b: 'Heb je niet alle vakantiedagen in een jaar opgenomen? Dan bepaalt je werkgever de waarde van deze vakantiedagen aan het einde van het jaar. De waarde van deze vakantiedagen groeit niet mee met je loonontwikkeling. Dit betekent: stijgt je loon volgens artikel 37? Of krijg je een periodieke loonverhoging? Dan daalt het aantal vakantiedagen (in tijd) evenredig.'
Het recht op (wettelijke) vakantiedagen is geregeld in artikel 7:634 BW. Daarin wordt uitsluitend gesproken over de duur, niet over de waarde. Mij lijkt het verkorten van de duur van (in ieder geval de wettelijke) vakantiedagen/uren door een loonsverhoging daarom strijdig met het Burgerlijk Wetboek.

Ik kan hier echter geen jurisprudentie over vinden. Ik ken op dit moment ook geen andere CAO waarin dit staat, volgens mij heeft iets soortgelijks ooit wel in 1 of beide uitzend CAO's gestaan maar dat weet ik niet zeker.

Kunt u aangeven of u het met mij eens bent dat de wettelijke grond onder dit artikel in de beveiligings CAO ontbreekt en dat dit artikel dus als nietig moet worden beschouwd?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag