Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Vader, moeder, 2 minderjarige kinderen.
Partnerschap wordt verbroken; kinderen verhuizen mee met moeder.
Oudste kind met PDD-NOS wordt middels een OTS uit huis geplaatst en geplaatst op een zorgboerderij. Daar is het kind van zondagavond tot vrijdagavond.
Moeder heeft PGB (oid) niet (goed) geregeld, derhalve zegt de zorgboerderij: "Als wij geen vergoeding ontvangen, moet het kind weer weg".
Kind is niet meer gewenst bij moeder en vader is genoodzaakt het kind in huis te nemen.
Vader draait echter onregelmatige diensten (2x ochtend: 5.00 - 14.00 uur; 2x middag: 13.00 - 22.00 uur, dag vrij en dan weer 2x nachtdienst: 21.00 - 06.00 uur). Kind (13 jaar) is dus veel alleen. Kind is ook maar 4 dagdelen welkom op school en vader van kind moet maar 2 dagen stage regelen.
Vader betaalt nog steeds ouderschapsbijdrage voor het kind, terwijl het kind dus al sinds december 2012 bij hem woont en er ook kosten worden gemaakt voor het kind. Dit staat ook in de basisregistratie bij de gemeente.
Vader ontvangt ook geen kinderbijslag. Dit ontvangt moeder nog steeds terwijl het kind niet meer bij haar woont. Moeder maakt echter helemaal geen kosten meer voor kind, ze koopt zelfs geen kleding voor hem. Ze heeft "gewoon" haar verantwoording voor haar eigen kind niet genomen.

Wat zou u kunnen adviseren in deze?

Als ik het goed begrijp is er in het ouderschapsplan opgenomen dat het kind bij moeder zou verblijven? Op basis daarvan is ook de ouderschapsbijdrage/kinderalimentatie vastgesteld. Gezien de veranderde situatie dient de vader gezamenlijk het ouderschapsplan te wijzigen. Werkt de moeder niet mee, dan kan de vader aan de rechter verzoeken dit te veranderen, gezien de nieuwe situatie. Daarbij moet dan ook een nieuwe berekening worden gemaakt van de kinderalimentatie.
Met betrekking tot de kinderbijslag dient u dit inderdaad bij de gemeente aan te geven maar ook bij de belastingdienst. Soms wordt dat automatisch door de gemeente geregeld. Dat kunt u daar het beste navragen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag