Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Uitnodiging verhoor door valse beschuldiging.

Ik heb een brief ontvangen van de politie om 23 januari op het politiebureau in Amsterdam te komen voor verhoor. Dit zou gaan over discriminatie in de periode (2 februari tot 6 maart 2023). Dit zou hebben plaatsgevonden in Amsterdam.
Echter ben ik al 35 jaar niet in Amsterdam geweest, meerdere malen contact proberen te krijgen met de agent.
Deze nam na een dikke week contact op met mij. Ik wilde dan ook graag weten wat of wie ik gediscrimineerd heb en hoe ze aan mijn gegevens komen.
Hier mocht de agent geen mededelingen over doen in verband met privacy. Ik moest mijn verhaal maar komen doen op het bureau in Amsterdam. Uitgepraat.
Op een ander politiebureau bij mij in de buurt (Friesland) heb ik de informatie wel gekregen.
Ik zou iemand via Facebook uit Amsterdam hebben bedreigd in de periode 2 februari tot 6 maart 2023.
Ik ben een man van 58, digibeet en heb nog nooit facebook gehad.
Mijn vraag is hoe kan iemand mij zomaar aangeven en hoe komt deze persoon aan mijn naam en gegevens en ik wil graag weten wie deze persoon is.

1) Over het aangeven:
In Nederland kan iedereen een ander persoon aangifte doen bij de politie. De politie onderzoekt deze aangifte en stelt eventueel een dossier op dat aan het Openbaar Ministerie wordt doorgestuurd. Het is vervolgens aan het OM om te beslissen of er vervolging wordt ingesteld. Er kan dus aangifte tegen je gedaan zijn, zelfs als de beschuldiging vals is.

2) Hoe komen ze aan je gegevens?
Hoe iemand aan je gegevens komt is een lastigere vraag. Het is mogelijk dat je identiteit op een bepaalde manier is gestolen of verkeerd geassocieerd met een Facebook-account. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld fraude, een vergissing of een misverstand.

3) Wie heeft je aangegeven?
Het is in principe mogelijk om anoniem aangifte te doen in Nederland. Echter, het is niet gebruikelijk dat de politie geen informatie verstrekt over de aangifte. In de regel wordt je namelijk wel geïnformeerd over de aard van de aangifte.

Het is verstandig om rechtsbijstand in te schakelen bij dit soort zaken. Omdat het hier gaat over mogelijke identiteitsfraude, zal het een complex geval kunnen worden. Een advocaat kan je helpen om je rechten te verdedigen en zorgen dat de politie en het OM alle relevante feiten meenemen in hun onderzoek. Je kunt ook contact opnemen met organisaties die gespecialiseerd zijn in hulp bij identiteitsdiefstal.

Verder is het belangrijk om een zo compleet mogelijk beeld te hebben van de situatie. Bewaar alle communicatie met de politie en noteer alle informatie die je herinnert over interacties die mogelijk verband kunnen houden met de zaak. Deze informatie kan van nut zijn in een rechtelijke procedure.

Onthoud dat dit advies ter oriëntatie is bedoeld en dat het altijd een goed idee is om professionele juridische hulp in te roepen bij serieuze juridische problemen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag