Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Uitkering levensverzekering na overlijden?

Mijn partner en ik hebben een samenlevingscontract.
Hij heeft een levensverzekering . Als hem iets overkomt, naar wie wordt er dan uitgekeerd?
Naar mij of zijn kinderen?

Dat hangt af van hoe de levensverzekering is geregeld. Over het algemeen wordt de uitkering van een levensverzekering gedaan aan de begunstigde die in de polis is aangewezen. Als dit specifiek in de polis wordt vermeld, kan de uitkering worden gedaan aan de partner of de kinderen van de verzekerde.

Het kan ook zo zijn dat de polis is opgesteld in het voordeel van de 'wettige erfgenamen'. In dat geval wordt de uitkering verdeeld volgens de wet of een testament als dat er is. In dit geval zou je partner specifiek in zijn testament kunnen bepalen wie de uitkering ontvangt, waarbij hij zonder testament dan wordt het verdeeld volgens de wet.

Daarnaast heeft het samenlevingscontract mogelijk ook invloed. Soms staan hier afspraken in over wie welke verzekeringen ontvangt na overlijden. Mocht dit het geval zijn, dan volgt de uitkering deze afspraak.

Het is daarom verstandig om allereerst de polis van de levensverzekering en het samenlevingscontract goed door te nemen. Als er nog vragen overblijven, is het verstandig om een juridisch adviseur of advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in erfrecht.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag