Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Uitbouw niet mogelijk door passage in leveringsakte?

Over enkele tijd wordt onze nieuwbouwwoning opgeleverd. Wij zijn voornemens om deze woning direct na oplevering uit te bouwen aan de achterzijde. Hiervoor voldoen wij aan alle normen voor een vergunningsvrije uitbouw. Alle offertes zijn getekend en de aannemer gaat direct na oplevering aan de slag.

Nu zagen wij in de leveringsakte de volgende zin staan: "Koper is bekend met het industriƫle erfgoed en de (eventuele) archeologische resten in de ondergrond van het verkochte. Kopers verplichten zich geen bouwwerken aan te brengen en/of afgravingen te doen die dieper zijn dan ongeveer vijftig (50) centimeter."

Wat heeft dit voor consequenties voor onze uitbouw? De uitbouw zal onderheid worden, net zoals de gehele woning onderheid is. Het lijkt ons stug dat alle woningen in het project (projectbouw) wel gewoon onderheid konden worden, maar de 2,5 meter aan onze woning niet omdat daar mogelijk archeologische resten zouden liggen. Twee woningen naast ons is eveneens 3 meter langer dan onze woning. Dat was standaard al zo.

Hoe kunnen we dit ondervangen? Ik kan er online niets over vinden.

Als uw eigendomsakte (leveringsakte) deze bepaling bevat, dan bent u daaraan gebonden. Het zou kunnen zijn dat ten aanzien van de gronden waar de woningen bij de bouw op gebouwd zijn archeologisch onderzoek verricht is en de grond eventueel gesaneerd is; daarom zou er op die locaties wel gebouwd mogen worden. Vermoedelijk is de bepaling op last van de gemeente in de akte opgenomen; u kunt bij de gemeente informeren onder welke voorwaarde u misschien wel mag aanbouwen. U kunt ook navraag doen en in overleg treden daarover met uw verkoper (vermoedelijk de ontwikkelaar).

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag