Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Uitbetaling aanrijding in België?

Vorig jaar, 4 augustus, zijn mijn man en ik aangereden in Rochefort, België. De bestuurder reed door bij een stopbord en reed vol gas tegen onze linker zijkant. Hij had alcohol op en reed zonder rijbewijs. De politie kwam ter plaatse. Omdat meneer geen rijbewijs had, hoefden we volgens de politie geen schadeformulier in te vullen. We moesten mee naar het bureau voor een aangifte. We kregen het aangifterapport mee naar huis. De politie zei dat we dit rapport naar de verzekering van de tegenpartij konden sturen voor uitbetaling van de schade. De verzekering is B. B. geeft aan niks te kunnen doen, omdat de schade niet is doorgegeven door de tegenpartij. De auto is dezelfde dag nog vernietigd, want de dag erna bestond het kenteken ook niet meer. We hebben het Waarborgfonds benaderd, die verwezen ons door naar C. Zij hebben uiteindelijk kunnen regelen dat eind vorig jaar iemand de schade kwam vaststellen. Daarna hebben wij meermalen contact gezocht met C. Zij geven aan dat de zaak bij de politie in Rochefort ligt en zij verder niks kunnen doen. Alleen maar afwachten. Ondertussen is de aanrijding al meer dan een jaar geleden en hebben wij de schade niet uitbetaald gekregen. Naast de schade aan de auto, heeft de aanrijding ook impact gehad op mijn man en mij. Wij moesten noodgedwongen onze vakantie afbreken. We waren één week weg en zouden nog een week vakantie hebben. De kosten van de gereserveerde campings kregen we logischerwijs niet terug. Mijn man is na het ongeval maandenlang tijdens het rijden bang geweest voor weer een aanrijding. Wij waren niet all risk verzekerd, dus van onze eigen verzekering kregen we niks uitbetaald. Het verbaast ons dat iemand zonder rijbewijs je auto total loss mag rijden, zijn auto mag vernietigen, de schade niet doorgeeft aan zijn verzekering en hier niet voor vervolgd wordt. En wij hebben onnodig kosten moeten maken.. een andere auto moeten kopen, het trauma moeten verwerken. Onbegrijpelijk dat iemand er zo mee weg kan komen. De autoschade betreft € 1250. Het gaat ons al niet eens meer puur om het geld, maar ook om het principe dat een dronken bestuurder zonder rijbewijs hier zo mee weg kan komen en wij met de gebakken peren zitten. We zouden heel graag willen weten welke stappen wij eventueel verder kunnen zetten.

Het incident dat u beschrijft klinkt als een frustrerende situatie. Verkeersongevallen, vooral die met buitenlandse partijen, kunnen complex zijn. Echter, laat ik proberen om u wat richting te geven.

Het toedienen van alcohol en het rijden zonder rijbewijs zijn strafbare feiten. In dit geval dient het Openbaar Ministerie in België een strafproces tegen de tegenpartij in te zetten. U kunt proberen contact op te nemen met het Openbaar Ministerie in België voor meer informatie over dit proces. Mogelijk kunt u ook schadevergoeding eisen in het strafproces.

Voor wat betreft de schadevergoeding is het in principe zo dat de verzekeraar van de tegenpartij de schade dient te vergoeden. Het is merkwaardig dat de verzekeraar 'B' aangeeft niks te kunnen doen omdat de schade niet is doorgegeven door de tegenpartij. Het lijkt er hierbij op dat u te maken heeft met een onverzekerde of onbekende dader. Omdat u in een ander land bent aangereden zou het Waarborgfonds Motorverkeer in de meeste gevallen uitsluitend voor Nederlandse situaties zijn.

Een algemeen advies is dat het verstandig kan zijn om toch een jurist of advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht te benaderen, die u kan helpen om het dossier met de correcte informatie aan te vullen, door de nodige stappen te ondernemen en om te onderhandelen met de andere partijen. Het gaat hier immers om internationaal recht waar er meerdere wet- en regelgevingen bij betrokken zijn.

Ik wil er nogmaals op wijzen dat dit puur ervan uitgaat op basis van de informatie die u heeft verstrekt en in algemene zin, en dat dit geen definitieve juridische begeleiding of advies is. Het advies is om professionele juridische bijstand te zoeken. Neem contact op met een advocaat of jurist gespecialiseerd in verkeersrecht voor specifieke instructies met betrekking tot uw situatie."
----------------
Let op! Dit oriënterend advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag