Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Toen ik over dit veld liep zakte ik plotseling tot mijn knieen in het zand weg, toen ik in de gaten had wat er gebeurde was ik al tot mijn lies weggezakt met moeite kon ik hieruit komen schoenen kwijt broek kunnen weggooien stonk ontzettend .
Heb de volgende dag de gemeente gebeld hebben dit direct afgezet.
ben hier nog steeds van onder de indruk al een paar dagen slaap ik slecht schrik steeds wakker zie steeds een kind er inlopen want als dit met een kind was gebeurd was deze totaal onder het zand verdwenen.
Kan ik de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade aan kleding en schoeisel, en tevens een genoegdoening vragen van wat mij gebeurd is ik vraag geen groot bedrag maar een vergoeding voor de ellende die ik op dit moment heb door verlies aan nachtrust en pijn op de borstkas als ik wakker word.
De gemeente had kunnen weten dat men zulke diepe gaten niet met zand alleen kan opvullen dit is vragen om ellende omdat met een hoog grondwater en veel regen dit drijfzand word.
Dat is een lastige vraag, want het juridische leerstuk van de aansprakelijkheid is nogal ingewikkeld. En moet met veel feiten rekening houden.
Ik hoop dat u een beetje bekomen bent van de schrik. Het feit dat u de gemeente direct op de hoogte hebt gesteld, getuigt van een goed verantwoordelijkheidsgevoel.
Één van de dingen die ik zou willen weten is, wat u daar aan het doen was: kwam u toevallig voorbij of moest u daar zijn? Ging het om een openbare weg (de gemeente is aansprakelijk als wegbeheerder als een weg niet verkeert 'in een goeden staat', zoals de Wegenwet zegt), een weiland of bos of zoiets (toevallig in eigendom van de gemeente) of om bijvoorbeeld een bouwterrein? Enz.
Het antwoord op deze vragen is van belang om bijvoorbeeld te kunnen vast stellen of de gemeente een verwijt valt te maken.
Ondertussen kunt u gewoon contact opnemen met de gemeente en vertellen over wat u overkomen is én wat het met u heeft gedaan. Samen met de gemeente kunt u zoeken naar een oplossing.
Reactie van de vraagsteller
Het is grond van de gemeente,er hebben noodwoningen gestaan.
Volgens een uitvoerder van een wegenbouwbedrijf heeft hij het bedrijf die de palen verwijderde gewaarschuwd dat je geen gaten van 8 meter diep alleen kan opvullen met zand omdat dit gevaar voor wegzakken kan opleveren.
De verantwoorde ambtenaar is volgens mij nooit wezen kijken anders had hij het werk stil gelegd .
Uw vraag wat ik aan het doen was op het veld dat naast onze flat ligt, ik was met een rc vliegtuigje aan het vliegen, het is de bedoeling dat het een uitlaat veld voor honden word.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Chris de Graaff
Het wordt al wat duidelijker.
Als dit een bouwterrein is (en nog niet ingericht om te dienen als uitlaatveld), dan vrees ik dat u een stuk zwakker staat. Zo'n terrein is immers niet primair bedoeld om bezoekers te ontvangen. Evenzo geldt dat voor een braakliggend terrein: ik vermoed dat u dan 'betreden op eigen risico' kan worden verweten.
Voor de rest verwijs ik u naar hetgeen ik hiervoor opmerkte.
Concreet: uw materiële schade is te gering om werk van te maken (baten wegen nooit op tegen de kosten) en immateriële schade wordt in Nederland altijd beperkt tot lage bedragen.
Wellicht dat de gemeente vrijwillig uw schade vergoedt als u daarom vraagt. U kunt daarbij aangeven dat het openbaar toegankelijk laten zijn van een terrein met zulke "wegzinkgaten" een onrechtmatige daad oplevert. Mij lijkt dat namelijk wel verwijtbaar onzorgvuldig.
Laat u wel die pijn op de borstkast nog even onderzoeken bij de huisarts?! Ik ga er van uit dat dit niets ernstigs is, maar mocht dat anders liggen, dan is het wel een zaak waar u evt. een advocaat voor wilt raadplegen.
Als er sprake is van een gevaarlijke situatie, moet de gemeente waarschuwingsborden plaatsen of het terrein afzetten. Als een van beide niet is gebeurd, dan is de gemeente m.i. aansprakelijk op grond van 'gevaarzetting'. Vaak zijn gemeentes echter voor aansprakelijkheid verzekerd en het is het proberen waard om in overleg met de verzekeraar van de gemeente tot overeenstemming te komen, aangenomen dat de schade die u hebt geleden die inspanningen rechtvaardigt.