Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Tweedehands auto gekocht: kan ik koop ontbinden?

Ik ben al een week in het bezit van een tweedehands auto, de eerste dag al nadat ik heb hem gekocht, ik kwam erachter door een kenteken rapport dat de auto ernstig opgeborgen schade had. Al gelijk met de verkoper contact gehad, hij zei dat hij er niks van wist, dus hij zei dat ik moest de auto in een garage brengen en vragen dat kost.Vanwege het drukte van alle garages kon ik niet naar een schade herstel garage gaan maar allen in een simpele garage, waar hij zei dat l hem voor 1500 euro kan maken, dus dat zei ik ook aan de verkoper en hij zei dat dat bedraag kan aan mij geven en hij hebt dat ook gedaan. 3 dagen kom in er achter dat de auto mogelijk total loss was gewest(dagwaarde van de auto 10000) en de reparatie kosten zijn veel mall hoger. Vraag ik mij nog af of ik nog de recht heb om de auto aan de eigenaar terug de brengen?

Vanuit juridisch perspectief zou je mogelijk de koop kunnen ontbinden op grond van dwaling , wanprestatie (niet voldoen aan de overeenkomst) of non-conformiteit (het product voldoet niet aan de verwachting die je als koper op grond van de overeenkomst mocht hebben).

Dwaling betekent dat je onder invloed van een onjuiste voorstelling van zaken een overeenkomst bent aangegaan die je bij een juiste voorstelling van zaken niet of niet op dezelfde voorwaarden zou hebben gesloten. In dit geval zou dat de ernstige schade aan de auto kunnen zijn waarvan je niet op de hoogte was op het moment van de koop.

Bij wanprestatie heeft de verkoper zijn deel van de overeenkomst niet nagekomen. In dit geval kan dat zijn dat hij je een auto heeft verkocht die niet in de staat verkeert zoals dat is afgesproken.

Wat non-conformiteit betreft bepaalt Artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek dat de geleverde zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden. Bij een koopovereenkomst heeft een koper het recht om een product te ontvangen dat de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik daarvan nodig zijn. Als dit niet het geval is, kan hier sprake zijn van non-conformiteit.

Indien je de koop wilt ontbinden op grond van één van deze redenen dien je de verkoper in gebreke te stellen, en hem de kans te geven de situatie te herstellen. Als de verkoper hier niet aan voldoet, kun je overgaan tot ontbinding van de koop.

Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat de specifieke rechten en mogelijkheden die je in deze situatie hebt, afhankelijk kunnen zijn van verschillende factoren, zoals de exacte omstandigheden van de koop, de informatie die aan jou is verstrekt, en of de verkoper een bedrijf of een particulier is. Daarom zou ik je adviseren om deze kwestie te bespreken met een juridisch adviseur of advocaat, die je kan voorzien van advies dat specifiek is afgestemd op jouw situatie.
------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Goedemorgen,

Vervelende situatie waar u in verkeert. Helaas komt het geregeld voor. Indien u hulp nodig heeft bij het aanschrijven van het bedrijf, kunt u gerust vrijblijvend contact opnemen.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag