Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Twee vragen over mijn arbeidsovereenkomst

1.Mag de werkgever de doorbetaling van de salaris stoppen voor de deskundigoordel van de UWV (ziek werknemer of niet) ? Volgens welke wet en artikel nummer ?
2. Mag een arbodienst een beslissing nemen over een zieke werknemer zonder vooraf onderzoek (alleen na een gesprek met de medewerker?). Medewerker klacht onder andere over stres en de arbodienst heeft geen onderzoek gedaan.
Alvast bedankt

1. In de Nederlandse wetgeving staat vastgelegd dat de werkgever de plicht heeft om het loon van een arbeidsongeschikte werknemer door te betalen. Dit staat beschreven in artikel 7:629 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever is in principe verplicht om gedurende gedurende maximaal 104 weken ten minste 70% van het loon door te betalen. Dit geldt ook voor de periode dat de doorbetaling van het loon in afwachting is van een deskundigenoordeel van de UWV. De werkgever kan niet zomaar besluiten om de loon door te betalen stoppen zonder een gerechtvaardigde grond.

2. Ook de rol en verantwoordelijkheden van een arbodienst zijn wettelijk vastgelegd. Hierin is opgenomen dat de arbodienst de plicht heeft om een werknemer te onderzoeken als er twijfels zijn over de arbeidsongeschiktheid. Dit staat in de Arbeidsomstandighedenwet. Het is een gesprek met de medewerker alleen niet voldoende om een beslissing te nemen over de arbeidsongeschiktheid. Daarentegen, een diepgaand medisch onderzoek is ook niet altijd nodig als de klachten voldoende duidelijk zijn. In jouw communicatie over stress, klinkt het als omstandigheden die zeker moeten worden onderzocht. De arbodienst mag dus niet zonder enig onderzoek een beslissing nemen.

Ik adviseer je om contact op te nemen met een jurist of advocaat om te weten wat jouw rechten precies in deze situaties.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag