Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Tussen het erfperceel van onze buren en onze eigen bevindt zich een sloot. Daar de buren sinds kort een nieuwe beschoeiing hebben geplaatst voor de oude langs (zonder melding aan ons) is de breedte van de sloot verkleind. Hierdoor zijn wij (kadastraal nagemeten +/- 4 meter) over 95% van de breedte eigenaar van deze sloot. De buren gebruiken deze sloot als vaarweg voor hun boot, er is vanuit hun ligplaats een veel kortere route om op openbaar water te komen langs de zijde bij hun andere buren.
Wij gebruiken ons perceel als weiland voor onze koeien. Om te voorkomen dat de koeien, die doorgaans in de sloot waden, niet op openbaar water komen willen wij hier een hek in/over de sloot plaatsen.
Zijn wij daarmee strafbaar?

Als de perceelgrens in de lengte van de sloot loopt dan mogen beide eigenaren van de grond die grenst aan de sloot de sloot volledig gebruiken. U mag dus niet verhinderen dat de buren de sloot gebruiken door het plaatsen van een hek of iets dergelijks. Overigens mogen uw buren de sloot niet verkleinen door het plaatsen van nieuwe beschoeiing voor de oude beschoeiing. Uiteraard en dat is zelfs verstandig kunt u altijd met uw buren overleggen of er iets geplaatst kan worden om er voor te zorgen dat uw koeien zonder problemen kunnen waden.

Beoordeel dit antwoord:

Een vaarweg is een oppervlaktewater waarop gevaren kan worden. Als er op een oppervlaktewater kán worden gevaren, is er sprake van een vaarweg. Of dat nu de bedoeling was of niet. Een sloot kan dus ook een vaarweg zijn. Een vaarweg zegt niets over eigendom. De eigendom van de grond onder het water kan in het hart/midden van de sloot liggen, maar dat hoeft helemaal niet. Eigenaren zijn in ieder geval gehouden aan hun eigendomsgrenzen: je gaat niet bij de buren 'zo maar' een nieuwe beschoeiing plaatsen. Evenzo geldt dat voor een hek om te voorkomen dat de koeien er van door gaan. Daarnaast moet elk oppervlaktewater, dus ook uw sloot, onderhouden worden. Het onderhoud kan ook de afmetingen betreffen (ook wel profiel genoemd: breedte en diepte van de sloot, schuinte van het talud, enz.). Het hangt af van de feitelijke situatie of het waterschap of hoogheemraadschap verantwoordelijk is voor het onderhoud, of de eigenaren van de aangrenzende percelen (ook wel aangelanden genoemd). Ga dus samen met uw buren en eventueel het waterschap in gesprek om de situatie op te lossen.

Beoordeel dit antwoord:

U mag de vaarweg niet zamaar belemmeren, maar uw buren ook niet. Dat hebben ze wel deels gedaan, zo maak ik uit uw verhaal op. In plaats van uw deel ook te blokkeren (wat vast een burenruzie oplevert) kunt u ook vragen aan de vuren hun deel weer vrij te maken. Als de verhoudingen nog te redden zijn en de racties moeizaak zijn kunt u voorstellen een bemiddelaar of mediator in t schakelen voor gezamenlijke rekening.
Alternatief is dat een advocaat namens u sommeert de sloot geheel vrij te houden. Ik zou eerst een oplossing in der minne nastreven omdat de praktijk leert dat er anders vervolgproblemen kunnen ontstaan. Zodra buren vinden dat de ander aan het pesten slaat zie je verhoudingen vaak verharden en dat kan een hele lange nasleep hebben.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u allen hartelijk voor uw antwoorden.

Er zijn nog wat onduidelijkheden. Zover ik weet is deze sloot niet schouwplichtig, dient deze dan wel schoon te blijven? De sloot mond uit op een gemeentelijke sloot binnen de bebouwde kom, zijn er andere voorwaarden dan bij een waterschapssloot?
Bij wie ligt het juridische eigendom van de sloot tussen 2 perceelseigenaren en waar ligt deze binnen de eigen perceelsgrenzen?


Als de sloot niet schouwplichtig is, dan bemoeit het waterschap zich er verder niet mee. Dan is het onderhoud aan de eigenaren (= degene9n) die eigenaar is/zijn van de grond ónder de sloot) c.q. de aangelanden. U zult dan dus met de eventuele andere eigenaren het onderhoud moeten plegen.

De aard van het onderhoud wordt bepaald door de functie(s) van de sloot. Als de sloot de functie heeft van vaarweg en bijvoorbeeld ook van het opvangen van overtollig water (waterberging, afwatering), dan moet(en) de eigenaar/eigenaren dáár het onderhoud op afstemmen. Dan mag u het onderhoud niet verwaarlozen, opdat de sloot bijvoorbeeld helemaal dichtslibt.

De eigendomsgrenzen kunt u bepalen aan de hand van de kadastrale gegevens. Zoals gezegd, de aandacht gaat uit naar de grond ónder de sloot. Desnoods komt het Kadaster buiten opnieuw de grenzen bloot leggen, zoals ooit tussen de eigenaren aangewezen.

Als de sloot zélf de grens vormt, dan ligt in beginsel de grens in het midden/hart van de sloot. Ligt de sloot helemaal op eigen grond, dan zal er geen discussie over zijn: eigendom en onderhoudsplicht ligt dan bij de eigenaar van de ondergrond.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag