Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Tremanormen indexering van alimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaalt volgens de Tremanormen, vervolgens verhoogt de overheid de alimentatie jaarlijks met een bepaald percentage.

De bedragen in de Behoeftetabel 2024 zijn met 1-2% opgehoogd terwijl de indexering vanaf 1 januari 2024 6,2% bedraagt.
Waarom zit hier (zoveel) verschil in?

ref: https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/behoeftetabel-2024.pdf
"In de tabellen voor 2024 is rekening gehouden met kinderbijslag vanaf 1 januari 2024. Daarnaast is rekening gehouden met de hoge inflatie van het afgelopen jaar. Het percentage kosten van kinderen is opgehoogd met 1 tot 2 procentpunt."

ref: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/indexering-van-alimentatie)
"Elk jaar verhoogt de overheid de alimentatiebedragen met een bepaald percentage. Dit heet indexering van alimentatie. In 2024 is het indexeringspercentage 6,2%"

De percentages die u noemt, lijken betrekking te hebben op verschillende dingen. Laten we ze afzonderlijk bekijken.

1. De indexering van 2% die u aanhaalt, vermoed ik, is een algemeen economisch cijfer, dat vaak gebruikt wordt bij de bepaling van bijvoorbeeld salarisverhogingen of de waardering van bezittingen in het kader van inflatiecorrecties.

2. Anderzijds, de indexering met betrekking tot alimentatie, wordt specifiek bij wet geregeld en wordt jaarlijks bepaald door de Minister van Justitie en Veiligheid in Nederland, op basis van de loonstijgingen zoals deze zijn berekend door het CBS. Deze indexering geldt voor zowel kinderalimentatie als partneralimentatie.

Daarom kan het percentage van de alimentatie indexering in een bepaald jaar hoger of lager zijn dan het algemene economische indexatiepercentage. De achterliggende reden is dat de kosten van levensonderhoud en de salarissen niet elk jaar in dezelfde mate stijgen of dalen.

Voor meer specifieke vragen over uw situatie raad ik u aan om een jurist of advocaat via de Echtscheidingswinkel te raadplegen om ervoor te zorgen dat u goed geïnformeerd bent.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag