Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Trademark Infringement Shopify vintage webshop

Ik zie dat dit vaker voorkomt, ook bij vintage webshops, maar ik kreeg twee dagen geleden een email van Shopify. Dit betrof trademark infringement. Ik moet binnen 6 dagen een bepaald formulier invullen anders wordt mijn webshop offline gehaald, nog al heftig en abrupt vond ik dit, maar goed dat even daar gelaten. Ik moet een formulier invullen waar ik bepaalde zaken moet verklaren. Zoals "ik verklaar dat de producten die ik verkoop gebruikt en authentiek zijn". De producten die ik verkoop zijn origineel en gebruikt. Maar de producten zijn ook gebruikt en dus heb ik geen bon en dus geen bewijs van echtheid. Ik heb dus het idee dat het niet verstandig is deze verklaring af te leggen.. maar als ik dit niet doe wordt mijn site offline gehaald. Ik weet mij echt even geen raad.

Ik weet niet welke producten u verkoopt en waar deze vandaan komen. Maar ik kan wel wat algemene informatie geven.

Het merk en auteursrecht geeft bescherming aan makers. Zij beheren en bepalen welke producten er op de markt komen. Ook mogen er geen namaakproducten gemaakt worden. Als producten eenmaal legaal op de markt (in de EU) zijn gebracht (bijvoorbeeld in eigen winkels) dan heeft de eigenaar zijn recht gebruikt. Dat houdt in principe in dat anderen die producten ook mogen verkopen. Of u nou de oude collectie overkoopt of producten van burgers overneemt.

U moet bewijzen dat de spullen "legaal" op de markt zijn en "echt/origineel" zijn als er een melding wordt gedaan. Meestal is dat wel te zien aan het product/collectie, namaakproducten zien er meestal anders uit. Gevaarlijker is het met goederen buiten de EU omdat dan niet altijd duidelijk is op de goederen legaal op de markt zijn / niet nagemaakt zijn.

Desgewenst kunt u contact met mij opnemen om de zaak verder te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag