Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Tot ons onvoorstelbaar verdriet en ongeloof zijn wij in een negatieve achtbaan terechtgekomen met onze zaak en zal een faillisement hoogstwaarschijnlijk onafwendbaar zijn.
Onze accountant heeft ons uitdrukkelijk geadviseerd niet zelf het faillisement aan te vragen. We hadden twee weken geleden reeds een oproep van de rechtbank verwacht, maar achter de schermen lijkt er niets te gebeuren. Leveranciers lijken deze stap niet te willen nemen, a. doordat ze dan zeker zijn van oninbaarheid openstaande posten en b. de kosten vaan een faillissementsaanvraag blijken rond de € 1500 te liggen.
We bevinden ons op dit moment dus in een "vacuüm". Doordat we het emotioneel niet meer aan kunnen is de zaak inmiddels bijna twee weken gesloten.
Het incassobureau van de verhuurder blijft aandringen op het zelf aanvragen van het faillisement in verband met oplopen van de huurachterstand. Wij hebben buiten de emotie om juist besloten de zaak te sluiten om verdere oplopende kosten te vermijden.
Nogmaals, ons wordt van diverse kanten dringend geadviseerd NIET zelf het faillisement aan te vragen, mede doordat daardoor de gang naar de schuldsanering een moeilijk en wellicht onmogelijke weg zal blijken te zijn.
Maar hoe lang kunnen we simpelweg afwachten totdat er door (een) leverancier(s) een aanvraag wordt gedaan, zonder dat we bestempeld gaan worden van verwijtbaar gedrag of niet ter goede trouw zijn, en daardoor niet in de schuldsanering terecht komen?
We hebben bijna 15 jaar circa 80 uur per week gewerkt en zijn er totaal kapot van. We zijn 62 en 52 jaar en totaal ten einde raad.
We zijn een eenmanszaak met naast onszelf 1 fulltimer en 3 parttimers.

Afwachten en niets doen is zo wie zo geen optie. Weet ik uit eigen ervaring. Het is mogelijk om met een extern bureau dan uw eigen accountant te bekijken welke mogelijkheden er nog zijn om uw onderneming te redden of dat faillissement echt niet meer af te dwingen is. In sommige gevallen is deze optie er zeker wel en zou ik ook zeker bekijken. In zo'n traject zullen alle aspecten worden benoemd van doorstart, tot uiteindelijk een faillissement. Bij geen mogelijkheden raad ik u zo wie zo aan om zelf het faillissement aan te vragen en hebt u zelf alle opties bekeken.

Echter dat anderen dit niet doen zal vooral voortkomen uit het idee dat zij niks meer zullen krijgen als er niks meer te vangen valt. Ook uw eigen accountant zal dit afraden omdat ook dan zij geen geld meer krijgen en steeds werk voor u doen. Maar of dat u het faillissement aanvraagt of een ander het maakt niet uit. Uiteindelijk zal in alle gevallen gekeken worden of er sprake is van nalatigheid van de bestuurders en of bijzondere omstandigheden.

Mocht u verdere hulp en of advies wensen mag u altijd contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Als u uw eigen faillissement aanvraagt, kost u dat niets.

Omdat u een eenmanszaak heeft, gaat degene op wiens naam de zaak gedreven wordt eveneens failliet. Ook in het geval als een ander faillissement voor u aanvraagt. het maakt dus weinig uit of u het zelf doet of door een ander laat doen. Uw privévermogen wordt dus ook gebruikt om de schuldeisers te voldoen (eigen woning e.d.)

Normaliter dient voor een schuldsaneringstraject een poging te worden ondernomen door de gemeentelijke kredietbank om tot een minnelijke regeling te komen met de schuldeisers. In uw geval vraag ik mij af of de gemeentelijke kredietbank uw kwestie wel oppakt omdat het zakelijke schulden betreffen.

Indien u zelf uw faillissement aanvraagt, kan dat faillissement later alsnog omgezet worden in een schuldsaneringsregeling. Als de schuldenlast alleen maar groter wordt, dan is de aanvraag van uw eigen faillissement juist wel verstandig, omdat u daarmee nieuwe, aanvullende schulden voorkomt en makkelijker in de schuldsaneringsregeling komt.

U dient zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met de gemeentelijke kredietbank. Als zij aangeven dat zij uw kwestie niet, of pas over een poosje oppakken, dan kunt het beter zelf direct faillissement aanvragen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag