Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Tot mijn tiende levensjaar heb ik op papier geen vader gehad omdat mijn biologische vader mij niet erkent heeft, ik had wel contact met hem. Op mijn tiende trouwde mijn moeder met een andere man, die mij alsnog erkende als zijn kind. op mijn 24e overlijd hij. Mijn biologische vader en ik hebben nog altijd contact, een paar jaren geleden heeft hij een testament opgemaakt met mij daarin als erfgename, omdat ik op papier niet zijn kind ben.
Kan ik met een dna-test die bewijst dat ik zijn kind ben (via Sanquin bloedbank) alsnog erfgename worden alszijnde zijn "kind"?

Beste vraagsteller,
de eerder gedane erkenning had m.i eerst vernietigd worden zie artikel 205 van de link, en dan had u het vaststellen van het vaderschap bij de rechtbank kunnen verzoeken, zie artikel 207.

http://www.st-ab.nl/wetten/0053_Boek_1_Burgerlijk_Wetboek_BW.htm

Het probleem is echter dat u al eerder bekend was met het feit van een andere (biologische) vader en dat u drie jaar de tijd had na het verstrijken van uw minderjarigheid om dit "recht"te zetten. Dus zou u nu te laat zijn. Misschien dat er jurisprudentie is of nieuwe inzichten die het antwoord anders doen luiden,,,, en wellicht hoort u die nog van de andere juristen hier.

Ook kunt u geen aanspraak maken op een erfdeel omdat er geen familierechtelijke betrekking is maar slechts een aantoonbaar bloedverwantschap hetgeen onvoldoende is. Het niet erkende kind van een biologische vader heeft tot het 21e jaar wel recht op een som ineens voor bijvoorbeeld scholing of verzorging.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag