Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Torenhoge verbruikskosten aan G/W/L door te kleine ketel

Mijn partner en ik huren sinds vorig jaar Augustus een eengezinswoning (hoekwoning) in Hilversum met veel plezier tot nog toe.
Het enige probleem wat wij hebben, en waar wij vorig jaar al achter kwamen, is dat wij een torenhoog verbruik hebben aan G/W/L en wij er tot vorige week geen vinger op konden leggen waar dit nou aan gelegen heeft.
Wij wisten van tevoren dat een hoekwoning over het algemeen iets hogere kosten heeft aan G/W/L dan een rijtjeshuis, maar deze kosten gaan alle perken te buiten. In de wintermaanden moeten wij niet raar staan te kijken van een gasverbruik van 527 m3 (in vergelijking verbruikt een vrijstaand huis 387m3 in dezelfde periode) wat gelijk staat aan een bedrag van 392,91€.

Bovenstaande verhaal heb ik destijds gedeeld met de beheerder en deze nam mij (naar mijns inziens) niet serieus. Ik moest de Vattenfall maar vragen of de stroom + gasmeter wel in orde waren. Na herhaaldelijk proberen contact op te nemen ben ik meermaals genegeerd.

Voor 3 weken geleden is de onderhoudsmonteur langs geweest voor de jaarlijkse controle vanuit onze verhuurder. na het vragen van waar onze kosten mogelijk vandaan konden komen kon hij ons enkel vertellen dat de ketel +/- 16 jaar oud is en dat er een sensor voor Roodgas ontbrak, welke in nieuwe ketels wel geplaatst wordt.
Na het bezoek van een onafhankelijke loodgieter 1 week geleden en het stellen van dezelfde vragen kwamen zowel wij als hij tot een heel andere conclusie, namelijk: de geplaatste ketel is te klein en niet geschikt voor een rijtjeshuis/hoekhuis/eengezinswoning maar is enkel geschikt voor een appartement. Dit verklaart de torenhoge energiekosten omdat de (te kleine) ketel 24/7 aan het stoken is om het huis te verwarmen. Verder gaf de onafhankelijke monteur aan dat hij dit vaker gezien heeft bij huurders welke een huurwoning hebben.
De enige reden waarom dit volgens hem gebeurt is omdat de aanschafprijs voor een kleine ketel tussen de 800/1200 scheelt met één die wel geschikt is voor een eengezinswoning.

Mijn concrete vraag is : Kunnen wij de verhuurder verplichten, op wat voor manier dan ook, om hier een deugdelijke ketel te plaatsen ?
Zo niet, zijn er voor ons opties om de kosten te verhalen op de verhuurder voor het plaatsen van een ondeugdelijk product en ons opzettelijk op te zadelen met de kosten voor G/W/L?

Ik hoor het graag van u.

Met vriendelijke groet,

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag