Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Toestemming contact via rechter bij verbod omgang kleinkinderen?

Mijn dochter verbiedt mij om in contact te blijven met haar kinderen, mijn kleinkinderen. Er is volgens mij geen reden ervoor en ik begrijp niet waarom ze dat doet. Zij heeft wel wat psychische problemen. Kan ze mij contact met mijn kleinkinderen verbieden en zo ja, kan ik bij de rechter toch contact toestemming aanvragen?

Het is helaas mogelijk dat uw dochter u verbiedt contact te hebben met uw kleinkinderen, zelfs zonder een specifieke reden. Hoewel iedereen het recht heeft om in contact te blijven met familieleden, is de beslissing om contact te hebben met kinderen uiteindelijk aan de ouder(s) van het kind.

Als u echter van mening bent dat het verbod van uw dochter onredelijk is en in strijd is met uw recht op een privé- en familieleven, kunt u een aanvraag indienen bij de rechter voor toestemming om contact te hebben met uw kleinkinderen.

Het begrip 'family life' is een begrip dat verwijst naar de banden en relaties die mensen hebben met hun familieleden, zoals ouders, kinderen, broers en zussen. Het is een fundamenteel mensenrecht dat beschermd wordt door verschillende internationale verdragen, waaronder het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

Als u een aanvraag indient bij de rechter, zal de rechter de omstandigheden van uw specifieke situatie beoordelen en rekening houden met uw recht op een privé- en familieleven, evenals met het belang van het kind. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de rechter een bezoekregeling vaststelt, of dat de rechter de ouder(s) van het kind opdraagt om bepaalde stappen te ondernemen om contact mogelijk te maken.

Het is aanbevolen dat u een advocaat raadpleegt voor verdere ondersteuning en advies in uw specifieke situatie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag