Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Toestemming andere ouder nodig voor reizen met kind?

Ik heb met de vader van mijn dochter gedeeld ouderlijk gezag. Onze dochter woont bij mij (heeft altijd bij mij gewoond). Ik wil met haar een week op vakantie naar Portugal, echter geeft haar vader geen toestemming. Heb ik deze toestemming nodig om naar een Schengenland te reizen? We reizen per vliegtuig. Wat kan ik nu doen? Onze vakantie staat gepland van 19-25 juni.

Als beide ouders gezamenlijk ouderlijk gezag hebben over het kind, is de toestemming van de andere ouder in de regel vereist voor het reizen met het kind naar het buitenland, zelfs binnen de Schengenzone. Dit geldt ook als het kind bij één ouder woont.

Als de vader weigert toestemming te geven voor de reis naar Portugal, zou het in uw belang zijn om te proberen tot een overeenkomst te komen door middel van overleg of bemiddeling. U kunt proberen met de vader te praten en hem te informeren over de details van de reis, zoals de data, de accommodatie en uw bereidheid om contact met het kind te onderhouden tijdens de vakantie.

Als u niet tot een overeenkomst kunt komen, kunt u de rechter vragen om vervangende toestemming te verlenen. U dient dan een verzoekschrift in bij de rechtbank, waarin u de redenen voor de reis en de weigering van de vader vermeldt. De rechter zal dan een afweging maken tussen de belangen van het kind en de belangen van beide ouders. Het is belangrijk op te merken dat dit proces tijd kan kosten en dat de vakantie mogelijk al voorbij is voordat er een beslissing wordt genomen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag