Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Toegang woning ontzegd als executeur?

Korte uitleg. Mijn ouders (met wie ik al 19 jaar geen contact meer heb) zijn beiden overleden. Mijn moeder februari 2022 als laatste. Ik ben nog wel erfgenaam en samen met mijn broer en zus (ook geen contact meer) heb ik het huis geërfd, dat inmiddels is verkocht. In het huis zit momenteel een huurder, huurder verlaat woensdag a.s. het huis en de overdracht van het huis is vrijdag a.s. Donderdag wordt gebruikt voor opruimen. Mijn zus is executeur.
Tijdens onze overleggen heb ik alles aan haar overgelaten, mij nergens mee bemoeid. Enige wens van mij was nog een keertje in en om mijn ouderlijk huis te kijken. Na overleg hierover in mei 2022 was dat geen probleem, nu ik er nogmaals naar vraag ineens wel en wil ze donderdagavond om 7 uur wel even “de deur voor mij opendoen”. Ik zou graag bij daglicht willen maar dat is niet mogelijk zegt ze. Ik heb de volgende vragen:
- Kan zij mij als executeur de toegang ontzeggen, ik ben toch ook eigenaar van de woning nu?
- Zou ik als eigenaar eigenlijk ook niet een sleutel moeten hebben van het huis?

Uw zus is als executeur belast met het beheer van de nalatenschap. Zij kan u daarom de toegang ontzeggen. Het maakt niet uit dat u als erfgenaam ook deelgenoot en een soort mede-eigenaar bent van het huis. Het executeurschap van uw zus is "sterker" dan uw recht als mede-eigenaar. U heeft ook geen aanspraak op een sleutel. Wellicht dat u uw zus toch nog zover kan krijgen dat zij u overdag nog even gelegenheid geeft rond te kijken. Maar u kunt dat niet afdwingen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag